Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acordul de coaliţie dintre partidele de centru şi Verzi a pus capăt blocajului politic din Irlanda

Agerpres
Irlanda strada

La peste patru luni de la alegerile legislative din Irlanda, două partide de centru, Fianna Fail şi Fine Gael, au votat vineri alături de Verzi în favoarea creării unei coaliţii guvernamentale tripartite, un acord pentru formarea unui guvern din care este exclus Sinn Fein, în pofida numărului ridicat de voturi obţinut la scrutinul din februarie de formaţiunea naţionalistă, informează Reuters şi AFP.

Este de aşteptat ca liderul Fianna Fail, Micheal Martin, să fie numit prim-ministru sâmbătă în cadrul unei sesiuni extraordinare a parlamentului, succedându-i în această funcţie lui Leo Varadkar (Fine Gael).Varadkar urmează să reia funcţia de premier la jumătatea perioadei de cinci ani, conform noii înţelegeri privind rotaţia la şefia guvernului, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Document cu scandal! Fluturașul de salariu, din mai 2020, care dovedește că Poliția Locală e plătită mai bine decât Poliția Națională! .

Acordul de vineri aduce împreună, în premieră, cele două partide rivale care au dominat politica irlandeză de la obţinerea independenţei acum o sută de ani.

Sinn Fein, fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA) a şocat clasa politică la alegerile din februarie prin numărul mare de voturi obţinute. Sinn Fein a reuşit să obţină 37 de locuri în parlament din totalul celor 160, la fel ca Fianna Fail şi cu două mai mult decât Fine Gael.

Citește și: Rareș Bogdan dă semnalul: E momentul!

Verzii au reuşit să negocieze dur, obţinând inclusiv un angajament pentru o reducere medie anuală de 7% a emisiilor de gaze cu efect de seră, faţă de doar 2% în prezent, încetarea eliberării de noi licenţe pentru explorarea şi extragerea gazelor naturale şi o concentrare mai mare a atenţiei asupra infrastructurii de transport public.

Ministrul finanţelor Paschal Donohoe şi cel de externe Simon Coveney, ambii membri ai Fine Gael, îşi vor menţine, se pare, portofoliile în noul cabinet a cărui componenţă va fi anunţată sâmbătă de premierul Micheal Martin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.