Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acordul de la Dayton: Bosnia se îndreaptă spre o 'separare pașnică' după 28 de ani, afirmă liderul sârbilor

bosnia

Soarta Bosniei va fi pecetluită printr-o 'separare paşnică', a afirmat marţi liderul sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, cu prilejul împlinirii a 28 de ani de la acordul de pace de la Dayton, informează AFP.

'Epilogul pentru Bosnia va fi, din nefericire, separarea paşnică', a declarat Dodik într-o conferinţă de presă la Banja Luka, capitala entităţii sârbe a Bosniei, Republika Srpska (RS), potrivit Agerpres.

'Procesul este lansat. Trenul a plecat din gară şi nu mai poate face cale întoarsă, este definitiv. Aceasta se va produce în pace, fără niciun conflict. Republika Srpska nu planifică o secesiune prin violenţă', a mai spus Dodik, care conduce neîntrerupt din 2006 această entitate.

El a denunţat o 'administraţie colonială' în Bosnia, care, 'condusă de Statele Unite', duce la un 'război hibrid' împotriva RS, pentru a o priva de competenţele sale.

Acordul de pace de la Dayton, parafat la 21 noiembrie 1995 la baza aeriană Dayton din SUA şi semnat la Paris în luna următoare, a pus capăt războiului intercomunitar din Bosnia, soldat cu 100.000 de morţi între 1992 şi 1995.

Acordul a consacrat divizarea fostei republici iugoslave în două entităţi autonome - sârbă şi croato-bosniacă - legate prin-un guvern central slab.

Aniversarea de marţi survine în plină criză politică legată de repartiţia bunurilor statului.

Reprezentanţii politici ai celor trei comunităţi (bosniaco-musulmană, croato-catolică şi sârbo-ortodoxă) nu au reuşit niciodată să ajungă la un compromis cu privire la repartiţia bunurilor imobiliare, cursurilor de apă, pădurilor, terenurilor, sau clădirilor militare ale statului.

În opinia bosniacilor, proprietarul trebuie să fie statul central, însă, pentru sârbi, bunurile ar trebui să le revină entităţilor componente.

Dodik a obţinut votarea unei legi prin care Republika Sprska devine proprietarul bunurilor situate pe teritoriul său. Legea a fost suspendată de Înaltul reprezentant internaţional Christian Schmidt, pe care Dodik îl consideră 'ilegitim', numirea sa nefiind validată formal de Consiliul de Securitate al ONU.

Dodik, un admirator al preşedintelui rus Vladimir Putin, urmează să compară în faţa unui tribunal de Sarajevo pentru că a fi respins autoritatea lui Schmidt, diplomatul german însărcinat să vegheze la respectarea acordului de la Dayton.

Programat pentru miercuri, acest proces foarte mediatizat a fost amânat pentru 6 decembrie, din cauza unei deplasări politice a acuzatului, a anunţat marţi Curtea de Stat de la Sarajevo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.