Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acordul de liber schimb cu UK trebuie să includă mai multe garanţii

donald tusk

Orice acord de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, atunci când aceasta din urmă va părăsi Uniunea, va trebui să includă garanţii împotriva practicilor de dumping, în special fiscal, a subliniat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, informează miercuri AFP, conform agerpres.

'Marea Britanie trebuie să fie conştientă că orice acord de liber-schimb va trebui să garanteze condiţii de concurenţă echitabile', a declarat Tusk în faţa Parlamentului European reunit în şedinţă plenară la Strasbourg.

Român căutat pentru CRIMĂ în Germania, prins şi arestat într-un sat din Ungaria

Acest eventual acord va trebui să 'înglobeze garanţii împotriva unor avantaje concurenţiale injuste, în special prin măsuri şi practici fiscale, sociale, de mediu şi reglementare', a detaliat el.

Tusk le raporta eurodeputaţilor rezultatele unui summit de la sfârşitul lui aprilie de la Bruxelles, în timpul căruia cele 27 de ţări - 28 de ţări membre ale UE mai puţin Marea Britanie - au adoptat principiile mari după care se vor ghida în timpul negocierilor asupra ieşirii Marii Britanii din UE.

El a amintit că UE va accepta să discute despre 'viitoarea relaţie' cu Londra - şi prin urmare despre un acord de liber-schimb - doar începând din momentul în care cei 27 vor estima că toate condiţiile pentru o 'retragere ordonată' a Marii Britanii sunt reunite.

În mod concret, aceasta înseamnă pentru Bruxelles că a obţinut acorduri de principiu cu privire la trei subiecte, printre care şi soarta expaţilor europeni în Marea Britanie şi a britanicilor care locuiesc în UE.

Poziţie ingrată pentru Trump. Va lua parte la un summit alături de un CRIMINAL căutat în toată lumea

Celelalte două subiecte sunt reglementarea de către Londra a angajamentelor sale financiare (evaluate la circa 60 de miliarde de euro de partea europeană) şi viitorul frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Un acord de liber-schimb cu Londra, care va putea fi încheiat abia după Brexit, 'nu poate oferi aceleaşi avantaje ca o apartenenţă la UE' şi nu poate 'însemna o participare la orice parte a pieţei unice', a reiterat Donald Tusk miercuri.

Negocierea condiţiilor pentru ieşirea Marii Britanii 'se află deja în mâinile competenţilor noştri avocaţi specializaţi în divorţ', a declarat la rândul său preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în faţa Parlamentului European.

Cele 27 de ţări urmează să pună o ultimă tuşă, la 22 mai, poziţiei lor comune în negocieri şi să încredinţeze oficial mandatul de negociator-şef al UE francezului Michel Barnier. După aceasta, europenii vor fi gata să înceapă în mod concret negocierile pentru Brexit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.