DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Acordul dintre UE şi Canada, CETA, a dus la eliminarea a 98% din taxele vamale pentru exportatorii şi importatorii români

UE Uniunea europeana

Ministrul roman pentru Mediul de Afaceri Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea s-a întâlnit astăzi la București cu E.S. Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei în România şi E.S. Stéphane Dion, ambasadorul Canadei în Germania, trimis special al prim ministrului canadian Justin Trudeau în Europa.

Cu această ocazie demnitarul român a apreciat excelentele relații bilaterale dintre România și Canada. Dimensiunea economică a colaborării dintre cele două state joacă un rol foarte important.

În acest context ministrul Oprea a apreciat avantajele oferite mediului de afaceri de Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre UE şi Canada ( CETA) care a adus deja o creştere a exporturilor comunitare în Canada, precum şi noi oportunităţi de afaceri pentru companiile din UE cu accent pe zona IMM-urilor.

„CETA a dus la eliminarea a 98% din taxele vamale pentru exportatorii şi importatorii români, deschiderea pieţei de servicii canadiene pentru companiile româneşti, oportunitatea participării acestora la licitaţii pentru contractele publice în Canada, protejarea creativităţii şi cercetării româneşti, încurajarea investiţiilor între România şi Canada, facilitarea accesului românilor cu calificări înalte pe piaţa canadiană”- a precizat Ştefan-Radu Oprea.

Totodată ministrul a vorbit şi despre priorităţile României pe perioada Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene în domeniul comercial. A evidenţiat modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului, relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană şi SUA, avansarea și încheierea negocierilor comerciale cu state terțe (în special cu parteneri strategici precum Mercosur, Mexic, Australia, Noua Zeelandă, Vietnam etc.), dar şi aspecte comerciale privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

Diplomaţii canadieni l-au felicitat pe oficialul român pentru eficienţa şi profesionalismul cu care România îşi exercită mandatul la Preşedinţia rotativă la Consiliul UE, manifestându-şi sprijinul pentru obţinerea statutului de membru OCDE pentru România.

CETA este cel mai ambiţios acord comercial între UE și Canada care reduce taxele și facilitează exportul de bunuri și servicii, acord de care beneficiază persoane și întreprinderi atât în ​​UE, cât și în Canada.

Peste 300 de companii românești exportă în Canada, multe dintre acestea fiind întreprinderi mici și mijlocii; Canada este cel de-al treilea partener din afara UE, pentru servicii de comerț.

Relațiile economice și comerciale ale României cu Canada au la bază interese în exportul de produse precum: bare de oțel, mașini și echipamente electrice, tricotaje, articole din cauciuc, mobilă, vinuri și băuturi alcoolice, produse alimentare bio, echipamente și subansambluri pentru industria aeronautică, construcții și reparații navale, produse specifice IT, utilaje petroliere și piese de schimb, componente de turbine hidraulice, dar şi articole de ceramică și porțelan, produse din sticlă, încălțăminte, îmbrăcăminte și produse farmaceutice.

Principalele categorii de produse importate de România din Canada sunt: produsele minerale, aeronavele, maşini şi aparate, echipamente electrice şi produse ale industriei chimice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.