Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acordul nuclear: Şeful diplomaţiei europene se declară 'pregătit' să-i primească pe liderii iranieni la Bruxelles

atlanticcouncil.org
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat vineri că este ''pregătit'' să-i primească pe liderii iranieni la Bruxelles, în timp ce a cerut Iranului să nu mai piardă timp şi să revină la masa negocierilor privind programul său nuclear, relatează AFP.

''Ştiu că iranienii doresc un fel de discuţii prealabile cu mine, în calitate de coordonator şi cu alţi câţiva membri ai consiliului'' acordului din 2015 privind programul nuclear iranian, a declarat responsabilul UE jurnaliştilor, la Washington.

''Sunt pregătit pentru aceasta'', ''dar timpul se scurge'', a adăugat el.

Negociatorul Uniunii Europene care se ocupă de acest dosar, Enrique Mora, a fost joi la Teheran pentru a face presiuni asupra guvernului iranian să reia negocierile suspendate din iunie pentru salvarea acestui acord.

Potrivit Ministerului iranian de Externe, ''cele două părţi au convenit să continue discuţiile'' la Bruxelles ''în zilele următoare''.

''Nu pot să vă dau o dată precisă. Sunt gata să-i primesc dacă este necesar'', a explicat Josep Borrell, care s-a întâlnit joi la Washington cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken. ''Nu spun că este absolut necesar, dar trebuie să manifest o anumită răbdare strategică pe acest subiect, pentru că nu ne putem permite să eşuăm'', a adăugat el, potrivit Agerpres.ro.

Washingtonul, sub preşedinţia lui Donald Trump, s-a retras unilateral din acordul menit să împiedice Iranul să aibă acces la bomba atomică şi a reimpus sancţiuni. În schimb, Teheranul a renunţat din ce în ce mai mult la restricţiile impuse programului său nuclear.

Actualul preşedinte al SUA, Joe Biden, a declarat că este pregătit să revină în acord dacă Republica Islamică revine simultan la angajamentele sale.

Negocieri indirecte între cele două ţări au început în aprilie la Viena prin intermediul celorlalţi semnatari ai acordului (China, Rusia, Germania, Franţa, Regatul Unit şi UE), dar sunt în impas din iunie şi de la alegerea noului preşedinte iranian, ultraconservatorul Ebrahim Raisi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.