Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acordul UE-Turcia ar putea stopa afluxul de migranţi: Soluţia minune a Olandei

ue turcia

Un acord între Uniunea Europeană şi Turcia, pe care liderii europeni vor încerca să-l negocieze joi şi vineri la Bruxelles, va pune capăt călătoriilor pe mare ale migranţilor în 'trei, patru săptămâni', a declarat joi premierul olandez Mark Rutte, citat de AFP. 'Ceea ce vrem să obţinem este ca traversările să înceteze. Datorită faptului că vom readuce oamenii în Turcia, ne aşteptăm să înceteze în trei, patru săptămâni' dacă acordul este semnat, a spus Rutte, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, la sosirea la summitul de la Bruxelles.

Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu se va întâlni vineri cu liderii europeni, care speră să finalizeze împreună cu el un acord menit să pună capăt afluxului masiv de migranţi în Grecia, în ciuda ostilităţii anumitor state membre. Acest acord controversat prevede că Grecia îi va putea retrimite în Turcia pe toţi migranţii care ajung cu diverse ambarcaţiuni pe coastele sale, inclusiv pe solicitanţii de azil. În schimb, europenii se angajează să reinstaleze în ţările lor un refugiat sirian pentru fiecare sirian pe care îl vor retrimite în Turcia, în limita a 72.000 de locuri de primire deja repartizate între ţările UE.

Dacă acordul este aplicat şi 'din cauza faptului că ruta Balcanilor occidentali este închisă (...) afluxul dinspre Siria spre Turcia ar trebui de asemenea să se oprească', a argumentat Rutte, unul dintre artizanii acestui acord propus UE în urmă cu zece zile de Turcia. Există obstacole 'pe mai multe fronturi', începând cu legalitatea acordului din punctul de vedere al dreptului internaţional, a recunoscut premierul olandez. 'Există însă şi solicitările turcilor, şi este clar că nu ne vom târgui asupra condiţiilor puse de UE în schimbul unei liberalizări a vizelor', a subliniat Rutte, în contextul în care Ankara speră să poată beneficia de un astfel de regim încă de la sfârşitul lui iunie.

În ceea ce priveşte accelerarea negocierilor de aderare, solicitată de Atena, 'şi acolo există mari probleme cărora trebuie să li se găsească soluţii', a mai spus Mark Rutte, care a anticipat că urmează 'două zile lungi' de summit, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.