Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acordul UE-Turcia privind migranții, criticat de grupul de reflecție 'Înțelepții'

UE Turcia

Grupul de reflecţie fondat de fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, intitulat 'Înţelepţii' (The Elders), a criticat dur acordul încheiat de Uniunea Europeană şi Turcia cu privire la migranţi, estimând că înţelegerea reprezintă un 'exemplu prost' pentru alte ţări, relatează marţi agenţia de presă MIA, care citează AP.

'Înţelepţii' consideră că acordul dintre Bruxelles şi Ankara este 'dubios din punct de vedere moral' şi poate fi ilegal în conformitate cu normele de drept internaţional.

Citește și: Erdogan: 'Sper că armistiţiul va fi permanent'

''Acordul constituie şi un precedent problematic'', menţionează un raport al grupului de reflecţie, care atrage atenţia că UE a propus acorduri similare unui număr de 16 alte ţări din Africa şi Orientul Mijlociu pentru a limita migraţia către Europa.

Fostul secretar general al ONU Kofi Annan a apreciat că acordul în cauză este o încercare de a soluţiona dificultăţile practice provocate de un aflux brusc de migranţi, dar a atras atenţia că riscă să compromită drepturile refugiaţilor.

În virtutea acordului încheiat de UE şi Turcia în primăvara acestui an, un solicitant de azil sirian aflat pe teritoriul turc va fi instalat într-o ţară membră a UE în schimbul fiecărui migrant ilegal retrimis în Turcia, în limita a 72.000 de locuri. Acordul a fost denunţat de organizaţii de apărare a drepturilor omului, potrivit cărora Turcia nu este o ţară sigură pentru refugiaţi. Aceste organizaţii se tem, printre altele, că de fapt migranţii nu vor avea dreptul să ceară azil înainte de a fi deportaţi.

Membrii grupului de reflecţie 'Înţelepţii' sunt Martti Ahtisaari, Kofi Annan, Ela Bhatt, Lakhdar Brahimi, Gro Harlem Brundtland, Fernando H. Cardoso, Jimmy Carter, Hina Jilani, Graca Machel, Mary Robinson, Ernesto Zedillo şi Desmond Tutu, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.