Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acordul unui părinte, pentru celălalt părinte care călătoreşte cu un minor, valabil 3 ani

Perioada de valabilitate a unui acord din partea unui părinte, pentru celălalt părinte care vrea să călătorească cu un minor în străinătate, a fost prelungită la trei ani. Până în prezent, un părinte avea nevoie de o procură de la celălalt părinte la fiecare călătorie cu un minor.

Guvernul a aprobat, în ședința de marți, o Hotărâre care modifică Legea privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, respectiv prevederile care stabilesc condițiile de călătorie în străinătate a cetățeanului român minor, scrie Mediafax.

„Au fost modificate prevederile referitoare la exprimarea acordului unuia dintre părinți cu privire la ieșirea din țară a copilului împreună cu celălalt părinte, fiind creată posibilitatea exprimării unui singur acord pentru o perioadă de până la 3 ani și pentru mai multe călătorii în străinătate. Legea stabilește termenul maxim de trei ani, dar părintele poate să-și dea acordul pentru perioade mai scurte sau pentru fiecare călătorie în parte ca și până acum. Totodată, a fost eliminată obligativitatea menționării scopului deplasării și rutei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Până acum, potrivit reprezentanților MAI, părintele care călătorea cu minorul în străinătate avea nevoie, la fiecare excursie, de o declarație la notar (procură) de la celălalt părinte.

„Părintele poate să își revoce acordul în orice moment prin depunea unei petiții la orice structură de relații cu publicul a Poliției de Frontieră care, în regim de urgență, va introduce o alertă în baza de date și va informa structurile din punctele de frontieră care nu vor permite ieșirea din țară a minorului. În cazul minorilor cu domiciliul sau reședința în statul de destinație nu va mai trebui prezentat acordul celuilalt părinte”, se mai arată în comunicatul MAI.

Actul normativ mai introduce posibilitatea ca pașaportul simplu electronic să fie expediat la adresa din străinătate indicată de titular sau de persoana care a formulat cererea.

Totodată, prin aceeași hotărâre, au fost introduse prevederi referitoare la exceptarea de la procedura de supralegalizare sau aplicare a apostilei de la Haga pentru documentele eliberate de autorități oficiale din statele cu care România a încheiat tratate de asistență juridică ce prevăd scutirea de astfel de formalități.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.