Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acropola din Atena va avea un nou sistem de iluminat

grecia acropole

Acropola din Atena va beneficia începând de miercuri seară de un nou sistem de "iluminat în trei dimensiuni", ce vizează "revalorificarea imaginii Colinei Sacre", un sit antic emblematic din centrul istoric al capitalei elene, potrivit Ministerului Culturii din Grecia, relatează AFP.

"În plină pandemie de COVID-19, este foarte important ca Atena să ofere locuitorilor şi vizitatorilor ei, dar şi întregii planete, o imagine îmbunătăţită asupra Colinei Sacre", a declarat ministrul Culturii din această ţară, Lina Mendoni, într-un comunicat, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ludovic Orban, mesaj dur: ‘Interzicem tuturor organizaţiilor locale să facă vreo înţelegere sau vreo alianţă cu PSD’

Vizitată de milioane de turişti în fiecare an, Acropola din Atena, în care domină templul Partenon (ce datează din secolul al V-lea î.e.n.), s-a confruntat cu o reducere importantă a numărului de vizitatori în acest an din cauza epidemiei de COVID-19.

Noul sistem de iluminat a fost conceput de Eleftheria Deco, devenită cunoscută după ce a creat efectele luminoase folosite în timpul ceremoniilor de deschidere şi de închidere a Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004.

Noul spectacol luminos "va conţine nuanţe de alb (culoarea marmurei de pe Acropolă) deasupra părţilor externe şi interne ale monumentelor sitului şi le va arăta suprafaţa în relief, profunzimea şi plasticitatea lor", a explicat specialista elenă, citată în comunicatul publicat de Ministerul Culturii.

Citește și: Prevestirea lui Alexandru Rafila s-a adeverit! ‘Suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă’

În plus faţă de Partenon, templu dedicat zeiţei din Antichitate Atena, numeroase monumente antice de pe Acropola din Atena şi din jurul sitului vor fi iluminate fiecare într-o manieră specială, pentru "a reflecta volumul lor şi geometria lor", potrivit aceluiaşi minister.

Noul sistem de iluminat, care îl va înlocui pe cel conceput de artistul francez Pierre Bideau în urmă cu 16 ani cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Atena, "nu se limitează doar la aspectul estetic, ci ameliorează şi structurile existente şi modernizează instalaţia electrică" a monumentului, au precizat reprezentanţii Ministerului Culturii.

Inaugurarea proiectului este programată miercuri la ora locală 20:00 (17:00 GMT) în prezenţa prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis şi a preşedintei Republicii Elene, Ekaterini Sakellaropoulou. Evenimentul va fi difuzat în direct pe site-ul Ministerului Culturii, digitalculture.gov.gr, şi pe site-ul Fundaţiei Onassis, care patronează proiectul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.