Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acțiunile Alibaba sunt în declin: plecarea fostului CEO de la conducerea diviziei de cloud computing a creat turbulențe

Hacked
Alibaba

Acţiunile Alibaba au pierdut luni mai mult de 4% la bursa din Hong Kong, după ce fostul CEO al grupului, Daniel Zhang, a renunţat la conducerea diviziei de cloud computing la numai două luni de la preluarea funcţiei, provocând îngrijorarea cu privire la planul de spin-off al unităţii şi posibilitatea de neînţelegeri la vârful grupului, transmite Reuters, citat de news.ro.

Noul CEO al grupului, Eddie Wu, va deveni simultan CEO interimar şi preşedinte al unei divizii care se confruntă cu o creştere slabă a vânzărilor înainte de o ofertă publică iniţială (IPO) pregătită pentru anul viitor.

Înainte de plecarea sa bruscă, Zhang urma să renunţe în septembrie la titlurile de CEO şi de preşedinte al grupului, pentru a se concentra asupra afacerii esenţiale de cloud.

”Avem păreri amestecate cu privire la această ştire. Credem că această ultimă schimbare nu a fost planificată în iunie şi există îngrijorări cu privire la dezacorduri între partenerii Alibaba”, a declarat analistul Morningstar, Chelsey Tam, într-o notă pentru clienţi.

În iunie, Alibaba declarat că Zhang va renunţa la funcţia de CEO al grupului pentru a se concentra pe unitatea de cloud, cel mai mare generator de bani al companiei.

Cloud Intelligence Group, evaluată la începutul acestui an la 41 de miliarde de dolari până la 60 de miliarde de dolari, se numără printre cele cinci unităţi pe care Alibaba le va separa ca parte a celei mai mari restructurări din istoria sa de 24 de ani.

Alibaba a spus că va continua cu planul său de a desprinde unitatea de cloud sub o echipă de management care nu a fost încă numită. La începutul acestui an, a spus că va finaliza procesul până în mai 2024.

O analistă la Citi, Alicia Yap, a spus într-o notă că plecarea lui Zhang ar putea duce la un declin al acţiunilor Alibaba până când va fi numit un succesor. ”Investitorii ar putea fi îngrijoraţi de faptul că momentul şi procesul spin-off-ului AliCloud ar putea fi afectate”.

Alibaba nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii cu privire la astfel de preocupări.

Preţul acţiunilor sale a scăzut cu până la 4,4%, până la 86,85 dolari HK (11,08 USD), cel mai mic din 23 august, înainte de a încheia ziua cu 3% mai jos. Acţiunile listate la New York au scăzut luni cu 1,1%.

Alibaba a anunţat decizia lui Zhang de a părăsi unitatea de cloud într-o scrisoare către personal, văzută duminică de Reuters, fără a dezvălui motivele, şi a spus că va înfiinţa un fond de tehnologie.

În aceeaşi zi, Zhang ia încredinţat lui Wu rolul de CEO al grupului şi preşedinţia cofondatorului Joseph Tsai, aşa cum era programat.

Unitatea de cloud este a doua cea mai mare sursă de venituri a Alibaba după cea de comerţ electronic pe piaţa internă şi găzduieşte DingTalk şi modelul generativ de inteligenţă artificială al grupului Tongyi Qianwen.

Aplicaţia de mesagerie DingTalk urmează să fie desprinsă într-o entitate separată, au declarat luna trecută pentru Reuters două persoane apropiate Alibaba.

Veniturile unităţii de cloud au scăzut pentru prima dată în ianuarie-martie, cu 2%, din cauza întârzierii proiectelor şi a altor factori. Totuşi, analiştii estimează că este cel mai mare furnizor de cloud din China, cu o cotă de piaţă de 34%, înaintea Huawei Technologies, Tencent Holdings şi Baidu.

Zhang, care i-a succedat cofondatorului principal Jack Ma ca CEO al grupului în 2015 şi preşedinte în 2019, a preluat conducerea unităţii de cloud în decembrie, după o întrerupere a serviciilor pe care a descris-o drept ”cel mai lung eşec la scară majoră” din peste un deceniu.

În iunie, când Alibaba a anunţat că Zhang se va concentra în întregime pe unitatea de cloud, el a spus că face acest lucru din cauza nevoii de separare clară între consiliu şi conducere, deoarece unitatea urmărea o spin-off. El a spus că ar fi ”nepotrivit” să continue în rolurile sale la grup şi şi la divizia cloud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.