Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acţiunile maghiare şi forintul scad din cauza noilor taxe anunţate de premierul Viktor Orban

Radio Romania Actualitati
forinti

Activele maghiare, precum acţiunile listate la Bursa de la Budapesta şi moneda naţională forintul, sunt în scădere după ce premierul Viktor Orban a dezvăluit planurile pentru un set extins de noi taxe pentru a susţine economia.

Propunerea este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri care au alarmat investitorii, în timp ce Ungaria se îndepărtează tot mai mult de Uniunea Europeană şi de aliaţii săi din NATO, scrie publicaţia Bloomberg.

Orban şi-a început săptămâna aceasta cel de-al patrulea mandat consecutiv prin declararea stării de urgenţă, imediat după ce a impus un amendament constituţional care permite guvernului să guverneze prin decret în situaţii precum războiul din Ucraina vecină.

Compania din energie Mol Nyrt, care şi-a văzut profitul crescând din vânzarea ţiţeiului rusesc, a scăzut cu până la 15% la debutul şedinţei de tranzacţionare, în timp ce OTP Bank Nyrt, cea mai mare bancă din Ungaria, a scăzut la un moment dat cu 13%. Forintul s-a apropiat de un minim record faţă de euro. La ora redactării acestei ştiri acţiunile MOL au minus 10% iar cele ale OTP minus 5%. Indicele BUX scade cu 4,2%.

Într-un mesaj video transmis miercuri seară, Orban a afirmat că în acest an şi anul viitor urmăreşte să suplimenteze la buget "cea mai mare parte" din ceea ce a numit "profituri suplimentare" în sectoare precum cel bancar, al asigurărilor, al energiei, al telecomunicaţiilor, al marilor magazine şi al companiilor aeriene. Această sumă ar urma să finanţeze reducerea preţurilor la utilităţi şi să ajute la modernizarea forţelor armate.

"Aceasta este o veste foarte proastă pentru investitori nu doar pentru Ungaria, ci şi pentru întreaga regiune", spune Michal Konarski, analist la MBank SA din Varşovia. "Nu se pot evalua în mod corespunzător acţiunile în acest mediu operaţional, câştigurile pe acţiune fiind aproape imprevizibile".

Ungaria ar putea, de asemenea, să plănuiască să lovească MOL cu o taxă pe importurile de ţiţei rusesc, potrivit lui Tamas Pletser, analist de acţiuni la Erste Group Bank AG din Viena. O astfel de mişcare l-ar putea ajuta politic pe Orban, care este izolat în UE pentru că nu a susţinut interdicţia blocului de a cumpăra petrol rusesc.

Forintul a scăzut cu până la 1% în raport cu euro înainte de a recupera majoritatea pierderilor şi de a se tranzacţiona cu 0,1% mai slab, la 393,08 la ora 11:05 la Budapesta. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale în monedă locală pe 10 ani ale Ungariei a crescut cu 21 de puncte de bază, ajungând la 7,05%, cel mai ridicat nivel din ultima săptămână.

Orban, cel mai longeviv şef de guvern din UE, a intrat în conflict cu blocul comunitar pe teme care variază de la Rusia la imigraţie şi statul de drept.​

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.