Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acţiunile Rusiei în Ucraina nu sunt justificate de niciun argument istoric, politic, economic, militar, transmite Institutul Levantului

institutul levantului

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului a condamnat miercuri invazia din Ucraina, arătând că acţiunile militare ale Rusiei "nu sunt justificate de niciun argument istoric, politic, economic, militar sau umanitar", potrivit Agerpres.

"Acţiunile militare ale Rusiei în Ucraina nu sunt justificate de niciun argument istoric, politic, economic, militar sau umanitar. Destrămarea URSS nu s-a produs în urma unui atac din exterior, ci prin uriaşele manifestaţii ale poporului rus şi voinţa exprimată democratic de naţiunile din Ţările Baltice, Europa Centrală şi de Est, Caucaz şi Asia Centrală. Este dreptul fiecărui popor să-şi hotărască soarta şi orice intervenţie militară străină trebuie condamnată cu fermitate", se arată într-un comunicat al Institutului Levantului, transmis AGERPRES.

În comunicat, semnat de fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, preşedintele Consiliului Ştiinţific al institutului, se menţionează că "războiul de agresiune" din Ucraina "repetă la indigo invadarea Poloniei de către Germania nazistă şi Rusia comunistă, acum 83 de ani".

"România, alături de celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est, care au trăit experienţa comunismului şi a dominaţiei sovietice, a privit cu îngrijorare în ultimii 15 ani cum Rusia redevine o putere revizionistă, care urmăreşte realizarea agendei secolului XIX utilizând tactici şi metode ale secolului XXI. Faţă de statele democratice din fostul bloc comunist, născute în urma revoluţiilor paşnice din 1989-1990 şi a dizolvării URSS, Federaţia Rusă a acţionat din ce în ce mai mult ca o forţă revizionistă contestându-ne revendicarea de a avea propriile noastre experienţe istorice. A reclamat o poziţie privilegiată în stabilirea opţiunilor noastre de securitate. A folosit mijloace diverse, de la blocade energetice şi investiţii motivate politic până la mituire şi manipulare a mass-media pentru a-şi realiza interesele şi a schimba orientarea transatlantică a Centrului şi Estului Europei", se menţionează în comunicat.

Potrivit Institutul Levantului, "pentru români, întâlnirea preşedintelui Vladimir Putin cu membrii Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse a semănat izbitor cu convocarea de către preşedintele Nicolae Ceauşescu a Biroului Politic al Partidului Comunist în 21-22 decembrie 1989, în cadrul căruia a ordonat să se tragă în manifestanţii paşnici din România, acum 33 de ani".

Institutul aminteşte că România are cea mai lungă graniţă cu Ucraina dintre ţările din Europa Centrală şi de Est şi îndeamnă la solidaritate cu refugiaţii care ajung în ţara noastră şi la sprijinirea celor care continuă să lupte.

"Românii au trăit propriile drame istorice şi nu putem fi indiferenţi la drama pe care o trăieşte acum poporul ucrainean. Este momentul să fim solidari cu refugiaţii care ajung în ţara noastră şi să-i sprijinim pe cei care continuă să lupte în Ucraina. Salutăm decizia universităţilor româneşti de a găzdui studenţi şi profesori din Ucraina şi lansăm un apel la intensificarea cooperării cu mediul academic din ţara vecină. În acelaşi timp, suntem solidari cu cei care în Rusia, înfruntând represiunea, manifestează împotriva războiului", se mai arată în comunicatul Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.