Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activiștii de mediu: Ministerul Mediului încetinește lansarea SUMAL

News
transport lemn

Lansarea Sistemului Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase - SUMAL 2.0 este încetinită din cauza Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), care nu a pus la dispoziţie tocmai datele despre păduri, deşi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) afirmă că sistemul este 100% construit, susţin activiştii de mediu Greenpeace, Declic şi Agent Green, potrivit Agerpres.

Cele trei organizaţii au manifestat, alături de mii de oameni, şi au obţinut în 2019 asumarea angajamentului ministerului de resort pentru soluţionarea de urgenţă a revendicărilor, respectiv: modernizarea SUMAL, monitorizarea pădurilor prin satelit, un registru electronic al intrărilor şi ieşirilor din depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului şi ruta tuturor transporturilor, camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere şi la depozite de lemn.

LIVE TEXT - AMERICA ALEGE. Donald Trump devine favorit după o revenire de senzaţie

"La un an de la acel moment, nici măcar una dintre aceste probleme nu a fost rezolvată: hărţile satelitare nu s-au achiziţionat iar camerele video lipsesc. Autorităţile au anunţat acum o nouă amânare pentru operaţionalizarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos, pentru luna ianuarie a anului viitor. La începutul săptămânii, în cadrul unei întâlniri la Ministerul Mediului, organizaţiile neguvernamentale de mediu au cerut explicaţii privind toate aceste întârzieri", se arată într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

În acest context, organizaţiile de mediu atrag atenţia asupra faptului că nici în luna ianuarie 2021 nu vom avea un sistem funcţional de supraveghere a materialului lemnos, întrucât nu a fost lansată licitaţia pentru achiziţionarea de hărţi satelitare.

"Este extrem de frustrant să aflăm că dezvoltarea SUMAL 2.0 este încetinită din motive banale. STS-ul afirmă că sistemul este 100% construit, dar că nu poate deveni funcţional acum pentru că lipsesc tocmai datele despre păduri de la Ministerul Mediului. Avem aşadar o întârziere de încă 90 de zile de zile din vina echipei coordonate de directorul Dănuţ Iacob (Ministerul Mediului). Gărzile forestiere, ocoalele silvice şi agenţii economici vor putea folosi aplicaţia abia după ce sistemul va fi populat cu amenajamentele silvice", declară Ciprian Găluşcă, şef de campanii în cadrul Greenpeace.

La rândul său, Antoniu Bumb, reprezentantul Declic, afirmă că "în condiţiile în care toată lumea ştie că autorităţile de control sunt capabile să identifice doar 1% din lemnul tăiat ilegal, ministerul a renunţat complet la monitorizarea pădurilor prin satelit şi emiterea de alerte, deşi promisese că va prioritiza acest demers". "Mai mult, nu a consultat pe nimeni pe această temă. Mai grav este că toate aceste întârzieri lasă autorităţile de control fără instrumentele necesare unei lupte echitabile cu mafia pădurilor", a adăugat Bumb.

Activiştii de mediu avertizează asupra faptul că, din cauza lipsei de implicare a autorităţilor, România poate atrage sancţiuni grave din partea instituţiilor europene.

"Întârzierile repetate şi nerezonabile agravează infringementul pe tăierile ilegale. Suntem la un pas de sancţiunile Curţii Europene de Justiţie, noul SUMAL abia a intrat zilele acestea în testare pentru operatorii economici. Suntem practic în faţa unei noi prorogări mascate sub o perioadă de graţie până la sfârşitul lunii ianuarie. Este crucial ca măcar acest termen să fie respectat. Pentru cetăţeni încă nu este nimic disponibil. Din februarie ar trebui să putem vedea cu toţii ruta transporturilor şi că se face registrul electronic la depozite, unde încă se mai amestecă lemn legal cu lemn ilegal. Dacă asta chiar se va întâmpla, nu va mai scăpa nici tocătura nici resturile de exploatare din noul sistem. Dar promisiunile nu ţin loc de operaţionalizare", a explicat Gabriel Păun, preşedinte Agent Green.

La sfârşitul lunii octombrie, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor anunţa, într-un comunicat de presă, că va deveni operaţional începând cu data de 1 noiembrie 2020.

Guvernul României a decis, în şedinţa din 28 octombrie 2020, la propunerea ministerului de resort, acordarea unei perioade de graţie tuturor noilor utilizatori ai SUMAL 2.0 de a se familiariza cu noul sistem, prin extinderea obligativităţii utilizării vechii versiuni a sistemului până la data de 30 ianuarie 2021. Până la această dată, cele două sisteme vor funcţiona în paralel, iar utilizatorii sunt obligaţi să le folosească concomitent. După acest termen, urmărirea trasabilităţii se va realiza exclusiv prin noul SUMAL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.