Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Actorul Alan Cummings renunţă la o decoraţie regală din cauza toxicităţii Imperiului britanic

alan cummings
Această luare de poziţie a actorului Alan Cummings se înscrie într-o tendinţă globală de reflectare asupra trecutului colonial al Imperiului britanic şi asupra faptelor sale regretabile, o iniţiativă care s-a extins în numeroase domenii de activitate.

Într-un mesaj publicat vineri pe Instagram, artistul a reamintit că a primit Ordinul Imperiului Britanic în rang de Ofiţer pentru activitatea sa de actor şi pentru lupta sa în favoarea drepturilor persoanelor LGBT din Statele Unite, unde locuieşte în majoritatea timpului şi unde a trebuit să aştepte până în anul 2015 pentru ca mariajele gay să fie legalizate la nivelul întregii ţări.

Însă " moartea reginei Elisabeta a II-a" din luna septembrie şi "discuţiile despre rolul monarhiei şi mai ales despre felul în care Imperiul britanic a profitat de pe urma populaţiilor indigene (şi a morţii lor) în lumea întreagă mi-au deschis cu adevărat ochii", a scris Alan Cumming, care este născut în Scoţia.

"Vremurile şi legile s-au schimbat în Statele Unite" şi beneficiile pe care această decoraţie "le-a adus cauzei LGBTQ+ în 2009" sunt de acum "mai puţin importante decât temerile mele de a fi asociat cu toxicitatea Imperiului britanic", a adăugat actorul.

El a precizat că a înapoiat decoraţia, şi-a explicat motivele şi a reiterat "marea (sa) recunoştinţă" de a fi fost recompensat cu o astfel de distincţie. Alan Cumming a publicat aceste mesaje vineri, ziua în care a împlinit vârsta de 58 de ani.

La sfârşitul anului trecut, actorul galez Michael Sheen a renunţat la aceeaşi decoraţie, protestând faţă de atribuirea titlului de Prinţ de Wales moştenitorului coroanei britanice, în cazul de faţă prinţul William, după moartea reginei Elisabeta a II-a.

În 1969, unul dintre membrii trupei The Beatles, John Lennon, a decis să înapoieze decoraţia sa de membru al Ordinul Imperiului britanic pentru a protesta astfel faţă de angajarea Regatului Unit în războiul civil din Nigeria şi faţă de susţinerea de către Marea Britanie a trupelor americane implicate în războiul din Vietnam.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.