Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Actorul Constantin Dinulescu va fi omagiat cu premiul pentru întreaga activitate la Gala Gopo 2019

youtube.com
constantin dinulescu

Actorul Constantin Dinulescu va fi omagiat cu premiul pentru întreaga activitate, iar maestrul de lumini Ion Nica, cu un trofeu special, la cea de-a 13-a ediție a galei Gopo, care va avea loc pe 19 martie, de la ora 20.00, la Teatrul Național din București, potrivit Mediafax.

Actor de teatru și film, Constantin Dinulescu s-a născut în 1933, în Alexandria, și a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1955, la clasa profesorului Alexandru Finți. Copilăria și-a petrecut-o la Călărași, unde a devenit pasionat de ceasuri și aeromodelism, câștigând chiar și un premiu național. Înainte de a se înscrie la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Constatin Dinulescu și-a încercat norocul la Arhitectură, unde a fost respins din cauza originii familiei sale, fiind considerată una de chiaburi de către regimul comunist.

În timpul studenției a făcut figurație alături de Ștefan Bănică, iar, la finalul facultății, a fost repartizat la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Iași. La invitația lui Radu Beligan, director al Teatrului Național, Constantin Dinulescu s-a mutat la București, unde a jucat în zeci de spectacole memorabile și unde a început o carieră de succes în cinematografie. Printre cele mai importante roluri ale sale în teatru se numără cele din "Anton Pann", "Despot Vodă", "Regele Lear", "Hagi Tudose", "Platonov", "Eduard al III-lea" și "Înșir’te mărgărite".

Citește și: SNSPA, membră a consorțiului CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale

Din bogata sa activitate cinematografică pot fi amintite: "Străzile au amintiri" (regia Manole Marcus, 1962), "Conspirația" (regia Manole Marcus, 1973), "Un comisar acuză" (regia Sergiu Nicolaescu, 1974), "Actorul și sălbaticii" (regia Manole Marcus, 1975), "Pe aici nu se trece" (regia Doru Năstase, 1975), "Drumul oaselor" (regia Doru Năstase, 1980), "Glissando" (regia Mircea Daneliuc, 1985), "A unsprezecea poruncă" (regia Mircea Daneliuc,1991), "Trenul vieții/ Train de vie" (regia Radu Mihăileanu, 1998), "Maria" (regia Călin Peter Netzer, 2003), "Italiencele" (regia Nap Toader, 2004), "Calea Dunării" (regia Sabin Dorohoi, 2013), "Miracolul din Tekir" (regia Ruxandra Zenide, 2015) și "Ana, mon amour" (regia Călin Peter Netzer, 2017).

Constantin Dinulescu a activat ca profesor la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anii 1973 - 1977 și este căsătorit cu actrița Carmen Ionescu.

Un premiul special va fi acordat la ediția din 2019 a galei Gopo apreciatului maestru de lumini Ion Nica, un profesionist cu o experiență de peste 45 de ani pe platourile de filmare. A colaborat de-a lungul timpului cu directori de imagine renumiți, cum sunt Călin Ghibu, Nicolae Mărgineanu, Marius Panduru și Vivi Drăgan Vasile, numele său regăsindu-se pe genericele a peste 70 de producții românești și străine, din care pot fi amintite: "Lumină de iulie" (regia Gheorghe Naghi, 1963), "Dincolo de pod" (regia Mircea Veroiu, 1976), "Râdeți ca-n viață" (regia Andrei Blaier, 1983), "Patul conjugal" (regia Mircea Daneliuc, 1993), "Senatorul melcilor" (regia Mircea Daneliuc, 1995), "Stare de fapt" (regia Stere Gulea, 1996), "Ryna" (regia Ruxandra Zenide, 2005), "Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii" (regia Cătălin Mitulescu, 2006), "A fost sau n-a fost?" (regia Corneliu Porumboiu, 2006) și "Lampa cu căciulă" (regia Radu Jude, 2007).

Gala premiilor Gopo 2019 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Dacin Sara și Babel Communications.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.