Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Actorul Damian Lewis, scriitorul Ian Rankin şi fostul prim-ministru al Irlandei de Nord, printre personalităţile premiate de regina Elisabeta a II-a

mirror.co.uk
Arlene Foster

Actorul Damian Lewis, scriitorul Ian Rankin şi fostul prim-ministru al Irlandei de Nord Arlene Foster s-au numărat printre cele peste 1.100 de personalităţi care au primit distincţii din partea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în cadrul demersului anual prilejuit de celebrarea zilei de naştere a suveranei, informează Reuters.

Lista distincţiilor, publicată pentru a marca oficial împlinirea a 96 de ani de către suverană, onorează beneficiarii pentru contribuţia lor ''extraordinară''; cele mai multe dintre distincţii recunosc munca în serviciul public sau în slujba comunităţii, potrivit Agerpres.

Distincţiile de anul acesta au fost acordate înaintea celor patru zile de festivităţi naţionale, care debutează joi, pentru a marca împlinirea a 70 de ani de domnie a reginei Elisabeta a II-a.

''Istoricul jubileu de platină nu este doar o celebrare a suveranei, dar şi a calităţilor pe care le posedă'', a spus premierul Boris Johnson. ''Distincţiile pe care le conferă săptămâna aceasta reflectă multe dintre acele calităţi de nepreţuit din toate categoriile sociale şi în comunităţile de pe teritoriul Regatului Unit''.

Lewis, recompensat cu Globul de Aur pentru rolul din serialul de televiziune ''Homeland'', a primit ordinul Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE) în semn de recunoaştere pentru contribuţia adusă atât lumii spectacolului, cât şi acţiunilor caritabile după iniţierea, alături de regretata sa soţie, Helen McCrory, a unei campanii pentru colectarea sumei de un milion de lire sterline destinate oferirii de alimente lucrătorilor sanitari în timpul pandemiei de COVID-19.

Foster, care a fost prim-ministru al provinciei britanice Irlanda de Nord în perioada 2016-2021, s-a numărat printre politicienii premiaţi şi a primit titlul de Dame, iar scriitorul de romane poliţiste Ian Rankin, creatorul seriei de succes ''Inspector Rebus'', va fi înnobilat cu titlul de cavaler.

Scriitorul Salman Rushdie, care a primit anterior titlul de cavaler, şi renumitul ilustrator Quentin Blake, cunoscut pentru cărţile pentru copii semnate de Roald Dahl, au fost făcuţi membri ai Ordinului Companionilor de Onoare, care poate primi în rândurile sale doar 65 de membri simultan.

Printre personalităţile din lumea sportului premiate s-a aflat fostul jucător englez de fotbal Rio Ferdinand, care a primit titlul OBE (Ofiţer al Ordinului Imperiul Britanic), iar căpitanul echipei de fotbal a Ţării Galilor, Gareth Bale, fotbalistul de la Liverpool James Milner şi jucătorul de cricket Moeen Ali au fost făcuţi membri ai Ordinului Imperiului Britanic (MBE).

Membrele echipei feminine de curling a Marii Britanii, medaliată cu aur la Olimpiadă, au primit de asemenea titlul de Ofiţeri ai Ordinului Imperiului Britanic (OBE).

Elisabeth Murdoch, fiica magnatului media Rupert Murdoch şi fondatoarea a două companii independente de producţie de televiziune, a fost numită Comandor al Ordinului Imperiului Britanic pentru munca sa din cadrul Arts Council England.

Printre cele 1.134 de persoane care au primit distincţii se află Angela Redgrave, fondatoarea şi directoarea şcolii de dans din Bristol, care a primit Medalia Imperiului Britanic şi care a devenit, la 104 ani, cea mai vârstnică persoană distinsă cu această medalie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.