Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Actorul Marcel Iureş, invitat special la festivalul Serile Filmului Românesc

marcel iures

Actorul Marcel Iureş este invitatul special al celei de-a 13 ediţii a festivalului Serile Filmului Românesc (SFR), care se va desfăşura în august, la Iaşi.

În perioada 3 - 7 august, Marcel Iureş va fi sărbătorit la unicul festival dedicat exclusiv filmului românesc, alături de prietenii, colegii de pe scenă şi toţi cei care îl iubesc pe actorul cu peste 50 de roluri în film şi peste 30 de roluri în teatru, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Cinci dintre filmele în care acesta a jucat vor rula pe marele ecran din locaţiile SFR, în cadrul secţiunii Retrospectiva Marcel Iureş: Hart's War-Războiul lui Tom Hart (2002) - Proiecţie aniversară - 20 de ani de la lansare | Regizor: Gregory Hoblit; Octav (2017) | Regizor: Serge Ioan Celebidachi; Să mori rănit din dragoste de viaţă (1983) | Regizor: Mircea Veroiu; O vară de neuitat (1994) | Regizor: Lucian Pintilie; The Peacemaker-Pacificatorul (1997) | Regizor: Mimi Leder.

"Continuăm seria de personalităţi pe care le sărbătorim la Serile Filmului Românesc cu un nou nume de referinţă pentru cinematografia şi teatrul românesc. Actorul Marcel Iureş este de mult timp în atenţia noastră şi merită o ediţie a festivalului care să-i fie dedicată în totalitate. Se va întâmpla anul acesta, în prezenţa altor nume mari din cultura românească. Publicul SFR va putea (re)descoperi filmele în care acesta a jucat de-a lungul timpului şi prin care a devenit cunoscut la nivel internaţional", spune Andrei Giurgia, directorul SFR.

Actorul Marcel Iureş a mulţumit organizatorilor pentru iniţiativă.

"În primul rând, vreau să vă mulţumesc mult că m-aţi invitat la festivalul Serile Filmului Românesc. Sunt onorat, deşi mă cam ia cu frisoane, îmi place la nebunie Iaşiul şi abia aştept să ne vedem", a declarat Marcel Iureş, citat în comunicatul organizatorilor SFR.

***

Născut pe 2 august 1951, la Băileşti, Dolj, Marcel Iureş este recunoscut pentru rolurile din teatru şi film, fiind recompensat de două ori cu titlul de cel mai bun actor de teatru din România. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1978 şi, în prezent, este recunoscut şi apreciat în egală măsură pentru cariera în cinema, dar şi pentru ceea ce înseamnă în teatrul românesc.

A jucat de-a lungul timpului la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul de Comedie şi Teatrul Act.

Debutul în film al lui Marcel Iureş a avut loc anul 1978, odată cu rolul lui Franz Liszt, din ''Vis de ianuarie''. După Revoluţie, a jucat alături de Brad Pitt, Tom Cruise şi Antonio Banderas în filmul ''Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirilor'', alături de Bruce Willis şi Colin Farrell în producţia Războiul lui Hart/Hart's War, cu Tom Cruise în Misiune: Imposibilă/Mission: Impossible şi alături de Nicole Kidman şi George Clooney în Pacificatorul/The Peacemaker.

A fost pe acelaşi platou de filmare cu Johnny Depp, Orlando Bloom şi Keira Knightley, odată cu filmările pentru Piraţii din Caraibe: La capătul lumii. În filmul Gool!/Goal! a jucat alături de fotbaliştii Zinedine Zidane, Raúl González şi David Beckham.

Din 1995, este preşedinte al Fundaţiei Cultural Artistice Teatrul Act, primul teatru de proiecte independente din România, alături de Alexandru Dabija, arh. Octavian Neculai, Felicia Crăciun şi Doina Levinţa. Din 2004 este preşedintele Festivalului Internaţional de Film Independent "Anonimul".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.