Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Actriţa, modelul şi activista britanică April Ashley, considerată 'un pionier al comunităţii transsexualilor', a murit luni la vârsta de 86 de ani

bbc.com
April Ashley

Actriţa, modelul şi activista britanică April Ashley, considerată "un pionier al comunităţii transsexualilor", a murit luni la vârsta de 86 de ani, informează bbc.com, citat de agerpres.

Ashley a fost cel de-al doilea cetăţean din istoria Marii Britanii care a făcut tranziţia de la bărbat la femeie în urma unei operaţii de schimbare de sex, în anul 1960.

Ea a pozat ulterior pentru un pictorial publicat în revista de modă British Vogue şi a jucat alături de celebra actriţă Joan Collins în filmul "Road to Hong Kong".

A primit din partea prinţului Charles distincţia de Membru al Ordinului Imperiului Britanic într-o ceremonie organizată în 2012 la Palatul Buckingham pentru campaniile sale în beneficiul comunităţii transgen.

Decesul ei, anunţat miercuri de BBC, a generat numeroase mesaje de condoleanţe pe reţelele de socializare. "Odihneşte-te în pace, April Ashley! O forţă a naturii şi o mare preoteasă a transsexualilor", a scris cântăreţul Boy George pe Twitter.

Peter Tatchell, un cunoscut activist pentru drepturile comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali), a spus că April Ashley a fost "timp de decenii o mare deschizătoare de drumuri pentru persoanele trans" şi "o eroină".

April Ashley s-a născut într-o familie cu nouă copii din clasa muncitoare din Liverpool în 1935 şi s-a înrolat spre sfârşitul adolescenţei sale în marina comercială a Marii Britanii.

După tentative repetate de sinucidere, a fost concediată şi internată într-un spital psihiatric, înainte de a se muta la Londra în 1955 şi, apoi, la Paris.

În timp ce locuia la Paris, a economisit bani pentru operaţia de schimbare de sex şi a lucrat în clubul de noapte Le Carrousel, faimos pentru spectacolele sale de travesti.

S-a operat în oraşul marocan Casablanca, în 1960, şi a declarat ulterior că faptul că a devenit femeie a făcut-o mai fericită ca niciodată.

Revenită în Marea Britanie, a obţinut paşaportul şi permisul de conducere prin care se identifica drept femeie.

Ca model, April Ashley a fost fotografiată pentru revista Vogue. A cochetat şi cu actoria, interpretând un rol secundar în "Road to Hong Kong", un film în care a jucat alături de Bob Hope, Bing Crosby şi Joan Collins.

Cu toate acestea, publicul larg nu ştia că ea era o persoană transgender, iar cariera i-a fost stopată brusc în 1961 după ce secretul a fost dezvăluit de tabloidul Sunday People.

În 1963, April Ashley s-a căsătorit cu Arthur Cameron Corbett, un membru al aristocraţiei britanice, în Gibraltar.

Divorţul lor din 1970 a devenit o sentinţă de marcă în legislaţia britanică, după ce judecătorul de caz a decis că April Ashley a rămas bărbat din punct de vedere biologic şi că nu era posibil din punct de vedere legal să îşi schimbe sexul, motive pentru care căsătoria lor a fost anulată.

În pofida umilinţelor publice, a deschis un restaurant, April and Desmond's, în Knightsbridge, dar, în cele din urmă, atenţia de care a beneficiat în urma acelui proces public a devenit greu de suportat şi, după un infarct suferit în 1975, s-a retras în orăşelul galez Hay-on-Wye, apoi s-a mutat pe coasta vestică a Statelor Unite.

A revenit în Marea Britanie după mai multe decenii, în 2005, când a fost recunoscută din punct de vedere legal ca femeie, după adoptarea legii privind recunoaşterea genului (Gender Recognition Act).

În 2012, o expoziţie dedicată vieţii şi carierei sale a fost vernisată la Liverpool Museum, unde a rămas deschisă timp de un an.

April Ashley l-a consiliat pe actorul Eddie Redmayne în 2015 pentru a-l ajuta pe starul britanic să interpreteze cât mai credibil rolul unei femei transsexuale în filmul "The Danish Girl", iar meritele sale au fost recunoscute de producătorii peliculei pe genericul de final.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.