DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Acuzații BOMBĂ: General SRI, omul de legătură între instanțe și SRI. Magistrați, șantajați

paginaderusia.ro
arma nucleara

Jurnalistul Dan Andronic a publicat un nou episod din serialul ”Noi suntem statul”. În acesta el spune că binomul SRI-DNA nu ar fi funcționat dacă nu ar fi avut elementul numit ”dosare-țintă”. Jurnalistul explică că în continuare sunt urmărite doar ”dosarele importante”.

Din punctul de vedere al SRI, deciziile luate de noul director al SRI Eduard Hellvig, respectiv mutarea generalului Dumitru Dumbravă din funcția de șef al Direcției Juridice a SRI în cea de secretar general, a fost un eveniment nu lipsit de semnificație. Generalul SRI Dumitru Dumbravă era omul de legătură între instanțe și SRI, fiind bănuit de imixtiune în dosarele de urmărire penală, dar și de contact direct cu judecătorii, în special cu cei ai instanței supreme, ai Curții de Apel București și ai Curții Militare de Apel”, scrie jurnalistul într-un text publicat în Evenimentul zilei.

Microsoft, AVERTISMENT pentru GUVERNELE din întreaga lume

Dan Andronic explică că aceasta este o bănuială bazată pe elemente circumstanțiale, dar care conduc spre anumite concluzii. Una dintre vizitele lui Dumbravă a fost docomentată de Centrul pentru Jurnalism Independent, iar în aprilie 2015, a izbucnit un adevărat scandal public, când generalul SRI i-a făcut o vizită expreședintelui Curții Militare de Apel, în condițiile în care Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, avea calitatea de justițiabil al Curții Militare, în dosarul 23/81/2014.

În această cauză, mai mulți ofițeri SRI s-au plâns de abuzurile șefului Direcției Juridice din SRI. Ca urmare a scandalului creat, magistratul militar Gheorghe Manea, fostul președinte al instanței militare, a recunoscut că a fost vizitat de generalul SRI Dumitru Dumbravă în zilele de 14 aprilie (11:30-13:20), 15 aprilie (12:02-12:55) și 17 aprilie 2015 (16:10-16:50), repetăm, în condițiile în care pe rolul instanței se afla cel puțin un dosar care viza cadre de comandă din SRI”, mai scrie Dan Andronic.

Jurnalistul precizează că aceasta nu este singura apariție ciudată a generalului Dumbravă în instanțele de judecată. Potrivit mai multor avocați, generalul s-ar fi prezentat la Curtea Supremă de Justiție, unde avea acces permanent la fostul președinte, Livia Stanciu, el fiind văzut cel mai adesea venind noaptea, precum și la anumiți judecători însărcinați cu emiterea mandatelor de interceptare pe siguranță națională.

Un alt caz ciudat s-a petrecut într-un proces de la Curtea de Apel, când judecătorul a luat o pauză chiar în timpul declarației finale a acestuia, concomitent fiind văzut generalul Dumitru Dumbravă intrând în zona birourilor judecătorilor. Plecarea generalului SRI din sediul Curții de Apel a dus la reluarea ședinței, care s-a derulat fără nicio altă pauză. Și acestea sunt doar niște exemple. Iar numele unor judecători, ca Dorel Matei sau Ana Maria Trancă, au intrat demult în folclorul avocățesc legat de puterea Binomului!
În această zonă vorbim de multe implicații, încă necunoscute, pentru că sunt relații construite pe terenurile de tenis de la Ștrandul Generalilor, în chermezele SRI de la K2, seminariile cu tematică anti-teroristă servite judecătorilor de către cadre SRI, echipele mixte SRI-DNA, protocoalele secrete ș.a.m.d., care merită analizate.
Dar toate au un început.
El se ascunde, pentru perioada imediat după 1989, în Arhiva SIPA.
Arhiva SIPA este o fantomă a trecutului, folosită de politicieni, servicii de informații și alte persoane interesate pentru a obține ce doresc de la Justiție
”, arată gazetarul.

În același text, Dan Andronic a publicat și declarația Generalului SRI Dumitru Dumbravă, care arată implicarea serviciului de informații în actul de justiție. O redăm și noi în rândurile de mai jos.

GREVĂ SPONTANĂ la Ministerul Finanțelor: 22.000 de angajați, nemulțumiți. Vameșii se alătură /UPDATE

Angajarea SRI în această luptă, până la urmă, de asanare morală a societății, s-a făcut ca structură de suport a autorităților judiciare cu atribuții în materie și mă bucur că, în prezent, nivelul de încredere și calitate a cooperării a atins o cotă de neimaginat într-un trecut nu prea îndepărtat. Saltul evoluției în acest demers a fost făcut odată cu adoptarea unui concept integrat în combaterea corupției, focalizând secvențial instrumentele investigative pe toată lungimea lanțului trofic judiciar. Concret, dacă în urmă cu câțiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanței prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menținem interesul/atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze. Această manieră de lucru, în care suntem angrenați alături de procurori, polițiști, judecători, lucrători ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveală punctual și aspecte care țin de corupția sistemului judiciar, în limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate. Important este, în opinia mea, că sistemul judiciar își dezvoltă anticorpii necesari vindecării acestei patologii”, a punctat generalul SRI într-un interviu pentru site-ul juridice.ro în primăvara anului 2015.

Gazetarul Dan Andronic arată că Arhiva SIPA este principalul element de șantaj la adresa magistraților.

Serviciul Independent de Protecție și Anticorupție, aflat în subordinea ministrului Justiției, a fost înființat în 1991 de către Mircea Ionescu Quintus, iar în 1997, atunci când ministru era Valeriu Stoica, un alt liberal, a căpătat o importanță deosebită.
De ce era important? Pentru că se ocupa cu colectarea de date și informații din sistemul penitenciar, realiza dosare despre cariera și relațiile procurorilor și judecătorilor, dar existau date și despre politiceni, unii dintre ei destul de importnați.
Trebuie spus că informațiile adunate de ofițerii SIPA, în jur de 40 la sută dintre ei provenind dintre cadrele fostei Securități, erau extrem de interesante, fiind vorba de interceptările discuțiilor din celulele penitenciarelor, de delațiunile unor deținuți, fie directe, fie indirecte, respectiv prin provocatori.
Totodată vorbim și despre ofițeri de informații infiltrați printre deținuți, despre interceptări și înregistrări ale convorbirilor unor judecători și procurori.
La ora actuală, notele informative ale rețelei de informatori din penitenciare se păstrează, acestea fiind preluate de noua structură din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, adică de Direcția Generală de Protecție și Anticorupție (DGPA).
Documentele referitoare la cei care au avut acces la informații clasificate au fost predate Serviciului Român de Informații, despre care însă se bănuiește că are, neoficial, mult mai multe documente decât cele preluate legal
”, punctează gazetarul.

Potrivit jurnalistului, arhiva SPIA conținea 21.000 de documente la 10.000 de dosare. Totuși, alte surse precizeză că numărul de dosare este mai mic, acesta fiind de 3.000.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Preşedintele american Joe Biden a sosit joi în Canada pentru o vizită care se anunţă foarte cordială, dar în care nu vor fi ocolite subiecte delicate, precum comerţul, imigraţia, cooperarea militară sau situaţia din Haiti, informează AFP. Preşedintele american a fost primit împreună cu soţia sa Jill Biden joi seara la reşedinţa premierului Justin Trudeau din Ottawa pentru un eveniment privat. Vineri, cei doi lideri vor avea o întâlnire de lucru, după care Joe Biden se va adresa Parlamentului. Preşedintele va susţine apoi o conferinţă de presă comună cu premierul Trudeau, înaintea unei cine de gală. Este prima vizită la acest nivel după cea a lui Barack Obama în 2009. Conform uzanţelor, după preluarea mandatului, preşedintele american efectuează prima sa vizită în străinătate în Canada. Dar, din cauza pandemiei, Joe Biden s-a mulţumit cu o vizită virtuală, în februarie 2021. Vizita marchează revenirea la relaţii cordiale între cele două ţări după mandatul prezidenţial al republicanului Donald Trump, care a avut o relaţie dificilă cu premierul Justin Trudeau. De data aceasta, tonul discuţiilor va fi diferit, dar nu exclude unele problemele delicate, precum imigraţia. Canada se confruntă cu mii de persoane provenind din Haiti, Venezuela şi Columbia, care trec graniţa pe jos din SUA, ocolind punctele oficiale de intrare. Această imigraţie care eludează legea şi foloseşte un drum de acces improvizat numit „Drumul Roxham”, face obiectul unei dezbateri politice virulente, într-o ţară în care această problemă este relativ nouă şi a provocat unele tensiuni în relaţia cu Washingtonul. Potrivit Radio Canada şi New York Times, americanii şi canadienii au ajuns la un acord pentru a închide această rută de acces, situată la sud de Montreal, Ottawa fiind de acord, în schimb, să primească un anumit număr de migranţi, care intră în mod reglementar. „Statele Unite sunt hotărâte să colaboreze” cu Canada pentru a gestiona fluxurile migratorii, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Biden, Karine Jean-Pierre.”Nu confirm nimic momentan, dar preşedintele şi premierul vor spune mai multe mâine”, a adăugat ea. SUA înregistrează, de asemenea, sosiri record de migranţi, mult mai numeroşi, la graniţa cu Mexic. Un alt subiect spinos ar putea fi cel al apărării şi, mai ales, contribuţia Canadei la NATO şi la Comandamentul Bord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD). SUA şi Canada nu au opinii divergente în privinţa sprijinirii Ucrainei, dar Ottawa este departe de a dedica 2% din PIB cheltuielilor militare, pragul stabilit pentru ţările membre NATO. Cei doi lideri sunt aşteptaţi să vorbească şi despre situaţia din Haiti, care este afectată de violenţa extremă a bandelor şi de o criză umanitară. Washingtonul ar saluta asumarea iniţiativei de către Canada în trimiterea unei forţe internaţionale în Haiti. Din perspectiva Casei Albe,”situaţia de pe teren nu se va îmbunătăţi fără asistenţă militară internaţională”, a spus Karine Jean-Pierre, indicând că discuţiile continuă cu alte ţări, inclusiv Canada. Ultimul subiect fierbinte de pe agenda discuţiilor de vineri va fi comerţul. Preşedintele american, care apără fără niciun fel de complexe „Made in America”, a adoptat un plan faraonic de subvenţii pentru tranziţia energetică,”Inflation Reduction Act” (IRA). Ottawa salută faptul că SUA au luat în considerare Canada într-o schemă de subvenţii pentru maşinile electrice, dar consideră că „nu trebuie să se oprească aici”, potrivit surselor guvernamentale canadiene.

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.