Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ACUZAȚII grave la adresa președintelui: A instituit cenzura Internetului!/ DOCUMENT

internet

Președintele Klaus Iohannis este acuzat că a promulgat o lege prin care se instituite o vânătoare de vrăjitoare. Actul normativ interzice organizațiile și simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob, precum și propaganda ideilor de acest tip, dar și promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.

Ar putea fi o lege ca multe alte legi adoptate de Legislativ și promulgate de președintele României. Numai că  SCANDALUL  a izbucnit după promulgarea Legii pentru modificarea și completarea OUG 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob, consilierul prezidențial Andrei Muraru a anunțat că s-a început urmărirea persoanelor care promovează, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid, crime contra umanității și de crime de război, precum și ideile sau concepțiile cu doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.

„Aceste fapte se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”, a spus Muraru, la conferința intitulată „Extremism, antisemitism, naționalism – pericolele contemporane ale Europei“.

Vezi și: Legea 'anti-legionară', explicată. Ce interzice de fapt

„Negarea, contestarea, apro barea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia, a genocidului, a crimelor contra umanității și a crimelor de război, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă“, se mai arată în lege.

Din acest moment, autoritățile publice trebuie să urmărească aceste lucruri și să identifice acolo unde există infracțiuni în baza acestei legi. (...) Vă pot spune că, deși nu s-a observat acest lucru, cultul lui Nicolae Ceaușescu este interzis oficial în România, pentru că această lege sancționează cultul persoanelor vinovate de crime împotriva umanității, de crime de război și genocid. După cum știți, Nicolae Ceaușescu a fost condamnat pe 25 decembrie la Tribunalul Militar Excepțional pentru genocid“, a mai subliniat Muraru.

*******

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

******

Disputa a devenit și mai înverșunată după ce s-a aflat că Legea incriminează inclusiv diseminarea propagandei, prin mijloace electronice.

Atribuții în aplicarea acestei legi are Serviciul Român de Informații(SRI), care „scanează” Internetul în căutarea persoanelor care tind să devină o amenințare la adresa României. „Sunt unități speciale care caută după cuvinte cheie, pe anumite site-uri sau forumuri.

Se poate avea un control, dar pot exista și scăpări, pentru că sunt supravegheate doar discuțiile publice, nu și cele în privat de pe Facebook sau Whatsapp. Însă, ca și până acum, cei care gestionează site-urile sunt obligați să anunțe autoritățile dacă sesizează ceva dubios”, a explicat un ofițer de serviciu secret, pentru Evenimentul zilei.

Evident că disputa este una foarte încinsă pe această temă și forumurile de discuții și blogurile sunt pline de explicații, argumente și contra-argumente pe tema acestei legi controversate promulgate de președintele României.

Se poate ajunge la extreme

În lege se arată că asociațiile, fundațiile și partidele politice care întrețin și promovează propaganda fascistă sau legionară vor fi dizolvate.

„Institutul Ellie Wiesel, care a fost parte la elaborarea acestui proiect de lege, împreună cu grupul parlamentar al PNL, va avea o misiune foarte dificilă, pentru că va trebui să acorde asistență organelor judiciare, deoarece există pericolul să ne trezim cu cazuri foarte grave, care nu sunt sancționate, la câteva sute de km de București, de către un Parchet și să se ajungă la extreme, în care câteva texte să fie sancționate drept propagandă. Este foarte important ca Institutul să acorde asistență organelor judiciare pentru că acum asistăm cu toții la nașterea unei jurisprudențe în acest domeniu, în România. Legea anterioară nu a avut aplicabilitate în plan juridic. Nimeni nu a fost condamnat definitiv pentru infracțiuni cuprinse în textul acestei legi“, a mai afirmat consilierul prezidențial.

„Instituie o cenzură”

Primii care s-au simțit vizați și într-un fel obligați să reacționeze public au fost istoricii care au considerat că demersurile lor vor fi îngrădite de această lege și că va exista o teamă în libertatea de exprimare.

Istoricul Marius Oprea a declarat că nu vede necesitatea acestei legi și că poate duce la abuzuri, catalogând-o drept „extrem de periculoasă pentru democrația din România”. „Instituie o cenzură care nu poate fi benefică pentru cercetarea istorică”, este opinia istoricului.

„Prin promulgarea așazisei Legi Antilegionare, nu mă îndoiesc că se așează temelia unei Instituții nemaivăzute în țara noastră din anii stalinismului, o poliție a gândurilor, a convingerilor, a opiniilor. Se revine, ca în anchetele Securității, la prezumția de vinovăție (...), a scris istoricul pe contul său de Facebook.

Legături ciudate

Institutul Ellie Wiesel este condus de Alexandru Florian, fiul lui Radu Florian, profesor timp de 40 de ani (1950 – 1990) la catedra de marxism-leninism, ulterior socialismștiințific a Facultății de Filosofie a Universității București. Surse din cadrul comunității evreiești au declarat, pentru ziaristionline.ro, că, de fapt, conform cutumelor lor, acesta nici n-ar fi evreu, ci mai mult ungur, pentru că, deși tatăl lui este evreu, mama lui este maghiară. Este vorba de Ilona (Ileana) Ioanid (Coordonatoarea volumului Polirom „Însemnări de la Snagov – Imre Nagy”), lector la aceeași fostă catedră de marxism-leninism și, totodată, mama lui Radu Ioanid, azi cercetător amator la Muzeul Holocaustului de la Washington. Ea este fosta soție a intelectualului evreu Virgil Ioanid, ex-activist comunist de frunte

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.