Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzat de conflict de interese, premierul Cehiei se întoarce împotriva UE

bataie lovitura surpriza

Premierul ceh Andrej Babis a replicat marţi la un proiect de raport al Comisiei Europene, în care este acuzat de conflict de interese, susţinând în parlamentul de la Praga că este vorba de un atac împotriva ţării, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Multimiliardarul Babis se confruntă în ultimele săptămâni cu proteste publice, în contextul unei anchete privind o presupusă fraudă cu fonduri europene şi al unor suspiciuni de conflict de interese legat de afacerile sale. Procuratura nu a decis încă dacă va deschide un proces.

Un audit al Comisiei Europene care prezintă rezultate preliminare, dezvăluit de presă săptămâna trecută, arată că holdingul Agrofert al premierului nu ar trebui să beneficieze de fonduri de dezvoltare din partea UE, câtă vreme prim-ministrul este în continuare beneficiar. Comisia arată că firmele implicate ar putea fi obligate să restituie 17,4 milioane de euro.

Babis este fondatorul unui concern din care fac parte afaceri în agricultură, alimentaţie şi media. În 2017, el a încredinţat unui fond fiduciar managementul concernului Agrofert şi respinge acuzaţiile că deţine în continuare controlul.

Luni, premierul a refuzat să dea curs cererii opoziţiei de a solicita un vot de încredere din partea parlamentului. Marţi, el a declarat în parlament că Cehia nu va pierde fonduri europene şi că în raportul CE este vorba de "un audit îndoielnic, un atac împotriva Republicii Cehe". "Repet încă o dată - nu se va restitui nimic", a insistat el.

O purtătoare de cuvânt a CE a declarat că auditul respectiv a respectat toate regulile.

Marţi seara, la Praga este anunţată o nouă manifestaţie împotriva lui Babis, la care organizatorii aşteaptă circa 100.000 de participanţi.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.