Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzații de spionaj ilegal: Lula da Silva îl demite pe numărul doi al Agenţiei de informaţii / Implicat ar fi și unul dintre fiii lui Jair Bolsonaro

wsj.com
lula da silva furios

Preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva l-a demis pe directorul adjunct al serviciilor de informaţii din Brazilia, pe fondul unei anchete privind un presupus spionaj ilegal în care este implicat şi unul dintre fiii predecesorului Jair Bolsonaro, potrivit unui buletin oficial publicat marţi, transmite France 24, conform news.ro.

Numărul doi din serviciile de informaţii, Alessandro Moretti, este ţinta unei anchete a poliţiei federale care investighează o reţea guvernamentală clandestină care ar fi folosit programul israelian de spionaj FirstMile pentru a asculta ilegal sute de politicieni şi personalităţi publice în timpul preşedinţiei lui Bolsonaro (2019-2022).

Anchetatorii spun că un grup din cadrul Agenţiei braziliene de informaţii (Abin) a spionat adversari ai lui Bolsonaro, inclusiv judecători ai Curţii Supreme şi fostul preşedinte al Camerei inferioare.

Judecătorul Curţii Supreme Alexandre de Moraes, care a autorizat raidurile de luni - şi care a fost el însuşi o presupusă ţintă a spionajului - a declarat că Poliţia l-a identificat pe fiul lui Jair Bolsonaro, Carlos, ca făcând parte din "nucleul politic" suspectat că a ordonat spionajul ilegal.

Reacția fostului președinte

Jair Bolsonaro, fostul căpitan de armată de extremă dreapta care a pierdut alegerile în faţa lui Lula în 2022, a condamnat investigaţia drept "persecuţie" cu o zi înainte, când ofiţerii federali au percheziţionat casa şi birourile lui Carlos, care este consilier municipal în Rio de Janeiro şi al doilea dintre cei patru fii ai fostului preşedinte.

Lula a calificat afirmaţia lui Bolsonaro drept "o grămadă de prostii".

"Guvernul brazilian nu dă ordine poliţiei federale, cu atât mai puţin tribunalelor", a declarat veteranul de stânga într-un interviu acordat postului de radio CBN.

Carlos Bolsonaro a apărut pentru a fi interogat de poliţia federală marţi la Rio, dar nu a făcut nicio declaraţie presei. Un avocat al familiei Bolsonaro a declarat că interogatoriul a avut loc în legătură cu un caz care nu are legătură cu acesta.

În cursul zilei de marţi, consilierul municipal a postat pe X, fostul Twitter, o înregistrare video cu locuinţa sa, pe care a spus că a găsit-o "întoarsă cu susul în jos" după operaţiunea poliţiei.

Joia trecută, poliţia a percheziţionat, de asemenea, locuinţa şi birourile fostului şef al serviciilor de informaţii ale lui Bolsonaro, Alexandre Ramagem, care este în prezent deputat federal.

Au existat speculaţii că Lula ar putea concedia figuri de top din cadrul agenţiei de informaţii din cauza scandalului.

Întrebat dacă are încredere în actuala conducere a Abin, preşedintele a spus că "nu poţi fi niciodată sigur".

Lula a declarat că are "mare încredere" în directorul Abin, Luiz Fernando Correa, pe care l-a numit în funcţie.

Dar el sugerase anterior că îl va concedia pe Moretti dacă acuzaţiile potrivit cărora acesta ar fi transmis informaţii în mod ilegal către Ramagem se dovedesc a fi adevărate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.