Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzaţii grave la adresa Turciei de la Palatul Elysee: 'Se comportă într-un mod inacceptabil instrumentalizând NATO'

palatul elysee

Parisul şi-a înăsprit tonul duminică împotriva ingerinţelor Turciei în Libia, denunţând un intervenţionism "inacceptabil" şi asigurând că "Franţa nu o poate lăsa să facă asta", a transmis Palatul Elysee, citat de France Presse, scrie agerpres.ro.

Franţa, care şi-a înmulţit de câteva luni criticile împotriva ambiţiilor regionale turceşti, şi-a manifestat indignarea faţă de o "politică din ce în ce mai agresivă şi afirmată a Turciei, cu şapte nave turceşti poziţionate în largul Libiei şi o încălcare a embargoului asupra armelor" pentru această ţară confruntată cu un conflict între facţiuni rivale după căderea regimului lui Moammar Gaddafi.

"Turcii se comportă într-un mod inacceptabil instrumentalizând NATO şi Franţa nu îi poate lăsa să facă asta", a subliniat preşedinţia franceză.

Emmanuel Macron a discutat deja despre aceasta cu preşedintele american Donald Trump săptămâna trecută şi despre "schimburile de opinii care vor avea loc în cursul săptămânilor următoare cu privire la acest subiect cu partenerii din NATO angajaţi la faţa locului", adaugă Palatul Elysee.

E scandal! Replică explozivă a unui celebru medic, pentru Raed Arafat: 'Iarăși MINȚIȚI?'


Preşedintele francez şi-a exprimat deja regretul pentru tăcerea NATO, organizaţie din care face parte şi Turcia, faţă de ofensivele militare turce împotriva miliţiilor kurde în Siria, aliate ale Occidentului în lupta antijihadistă în Siria. El a afirmat în noiembrie că NATO este în stare de "moarte cerebrală".

Uniunea Europeană a cerut vineri sprijinul NATO pentru a o ajuta să facă să fie respectat embargoul asupra armelor în Libia, după ce a fost împiedicată de armata turcă să inspecteze o navă suspectă.

În timp ce zăcăminte de gaze offshore din regiune sunt râvnite de mai multe ţări, Turcia susţine în Libia Guvernul de uniune libian (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, recunoscut de Naţiunile Unite. Datorită sprijinului său, GNA a aplicat câteva înfrângeri usturătoare forţelor mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, susţinut de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia. Franţa, deşi a evitat să o facă public, este suspectată de asemenea că l-ar fi susţinut pe Haftar.

Turcia a încheiat în noiembrie un acord controversat cu autorităţile libiene pentru a putea efectua explorări în căutarea de hidrocarburi în Mediterana orientală.

La fel ca numeroase ţări riverane, Grecia a denunţat acordul turco-libian, care extinde considerabil platoul continental al Turciei.

Ankara a efectuat recent de asemenea foraje de explorare în apropierea Ciprului, suscitând protestele ţărilor vecine, Cipru, Grecia, Egipt, precum şi din partea Uniunii Europene, care a ameninţat Turcia cu sancţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.