Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aderarea României la Spațiul Schengen, tema centrală a discuțiilor pe care premierul Nicolae Ciucă le-a avut la Bruxelles

ciuca

Premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere, joi la Bruxelles, cu delegaţia europarlamentarilor români, discuţii axându-se pe obiectivele „României” europene, indiferent de opţiunea politică. Şeful Executivului a subliniat în toate întâlnire pe care le-a avut, miercuri şi joi la Bruxelles, cu oficialii europeni asupra faptului că România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen şi asupra necesităţii ajustării unor jaloane din PNRR, cum ar fi procentul din PIB alocat pentru pensii.

„Am avut o discuţie foarte aplicată cu europarlamentarii români, reconfirmare a faptului că, indiferent de opţiunea politică, avem în comun priorităţile României europene. Am subliniat că este nevoie de coordonare pentru promovarea obiectivelor ţării noastre în context european şi am apreciat deschiderea lor de a fi parte la acest efort comun. Aşa cum am pledat în toate întâlnirile oficiale avute în aceste zile la Bruxelles, România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen. Rezultatele pozitive ale misiunii de evaluare din prima parte a lunii octombrie oferă o bază consistentă pentru obţinerea garanţiilor politice necesare adoptării rapide a deciziei de aderare, iar acesta este mesajul pe care i-am rugat pe europarlamentarii români să îl susţină”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit unei postări de joi pe pagina de Facebook a Guvernului României.
Premierul a adăugat că a subliniat angajamentul Guvernului pentru implementarea ţintelor asumate prin PNRR şi că circumstanţele determină solicitarea unei ajustări a unor jaloane din PNRR, cum ar fi alocarea procentului din PIB pentru pensii.
„Dosarul privind securitatea energetică rămâne de mare interes pentru noi toţi. România sprijină pe deplin măsurile agreate la nivel european în ceea ce priveşte reducerea preţurilor la energie şi securitatea aprovizionării şi va folosi banii europeni pentru a consolida măsurile de protejarea a cetăţenilor şi a economiei. Accesarea resurselor disponibile prin PNRR şi prin programele operaţionale necesită un efort permanent. Am subliniat angajamentul Guvernului pentru implementarea angajamentelor asumate prin PNRR şi am arătat că circumstanţe obiective ne determină să solicităm o ajustare a unor jaloane, precum cel referitor la alocarea procentului din PIB pentru pensii”, a completat Ciucă.
Şeful Executivului a mai spus că România va susţine în continuare Ucraina, cât şi Republica Moldova, cea din urmă din punct de vedere economic.
„Pe agenda tuturor întrevederilor avute la Bruxelles s-a regăsit criza actuală, generată de agresiunea Rusiei în Ucraina. România rămâne un contributor responsabil şi activ pentru promovarea securităţii şi stabilităţii europene şi euroatlantice, punct de vedere susţinut şi de reprezentanţii României în Parlamentul European. Ajutorul concret pe care îl oferim Republicii Moldova, din punct de vedere economic, prin aprovizionare cu energie, lemne şi fonduri, este dublat de sprijinul la nivelul instituţiilor europene, pentru dinamizarea procesului de aderare la Uniunea Europeană”, a conchis prim-ministrul Ciucă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.