Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevărata 'BOMBĂ' din dosarul Onea-Negulescu: Anca Jurma, şefa interimară a DNA, ar putea fi vizată

Inquam Photos / Octav Ganea
anca jurma

Informaţii spectaculoase ies la iveală din Ordonanța de dispunere a măsurilor de control judiciar pentru procurorii Lucian Onea şi Mircea Negulescu. Deşi era suspect într-o cauză care viza un dosar cu fraţii Cosma, procurorul Lucian Onea a intrumentat în continuare dosare în care erau vizaţi aceştia. Gestul lui Onea încalcă prevederi ale Codului de Procedură Penală şi regulamentul DNA. Dacă acesta nu şi-a declarat singur incompatibilitatea, procurorul şef al DNA avea obligaţia săia măsuri. În această situaţie se află atât Laura Codruţa Kovesi, cât şi Anca Jurma, noua şefă interimară a DNA.

Vezi şi: Îţi vine să râzi în situaţii nepotrivite? Ar putea fi semnul unei boli grave

Potrivit ordonanţei publicate în exclusivitate de Q Magazine, „de la data de 22 mai 2018-când Onea Lucian Gabriel a luat cunoștință de calitatea de suspect în cauza cu nr. 19/P/2018 cu privire la săvârșirea infracțiunii de participație improprie sub forma complicității la inducerea în eroare a organelor judiciare (pentru fapte comise în timpul exercitării atribuțiilor de procuror) și până la data de 26 iulie 2018 ( dată la care procurorul șef delegat al Direcției Naționale Anticorupție-serviciul teritorial Ploiești a admis declarațiile de abținere formulate de Onea Lucian) acesta a avut în urmărire proprie cauze în care Cosma Vlad, Cosma Andreea și Cosma Mircea aveau calitate de subiecți procesuali principali sau alți subiecți procesuali.”

Lucian Onea a încălcat cu bună știință articolul 65 alineatul 1 teza 3 raportat la articolul 64 aleantul 1 litera f din Codul de procedură penală care prevede că procurorul „ se află în stare de incompatibilitate în soluționarea unei cauze dacă există o suspiciune rezonabilă că imparțialitatea sa este afectată”.

Așa cum se arată în Ordonanța Parchetului General, articolul 66 aleantul 1, prevede că „persoana incompatibilă este OBLIGATĂ să declare(…)procurorului ierarhic superior că se abține de la a participa la procesul penal cu arătarea motivului de incompatibilitate”, iar alineatul 2 prevede că „declarația de abținere se face de îndată ce persoana obligată la aceasta a luat cunoștință de existența cazului de incompatibilitate”.

„Neformulând declarație de abținere în cauzele în care membrii familiei Cosma sunt subiecție procesuali principali sau alți subiecți, procurorul Onea Lucian Gabriel, deși știa că se află în stare absolută de incompatibilitate în rezolvarea acestor cauze-întrucât avea cunoștință despre faptul că împotriva sa a fost continuată urmărirea penală pentru infracțiunea prevăzută de articolul 52 rap. la art. 48 rapt la art 268 alin.2 Cod Penal, a încălcat-cu bună știință obligația legală stabilită de Codul de procedură penală în dispozițiile art. 66,65 Cpp”, se mai arată în Ordonanța Parchetului General.

Vezi şi: Consumul de lichide nu este suficient. Ceaiurile care previn pietrele la rinichi şi cancerul renal

Mai grav este însă că Laura Codruța Kovesi, în calitate de șef al DNA, şi, ulterior (9-26 iulie), Anca Jurma, în calitate de şef interimar, trebuia, potrivit articolului 7 literele a și b din Regulamentul de funcționare al DNA, să ceară imediat Secției de procurori a CSM avizul pentru revocarea de la DNA Ploiești a lui Lucian Onea și implicit revenirea acestuia la Parchetul Câmpina.

Articolul arată că „Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție îndeplinește următoarele atribuții:

a) conduce și coordonează întreaga activitate a Direcției Naționale Anticorupție, luând măsuri pentru buna organizare și funcționare a acesteia;

b) urmărește repartizarea cauzelor sau, după caz, repartizează cauze, în raport cu criterii obiective, precum: specializarea și pregătirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea și operativitatea soluționării cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilitățile în exercitarea funcției”.

De altfel, vinovăția fostei șefe a DNA şi a actualei şefe este subliniată inclusiv în Ordonanța Parchetului:

„Mai mult decât atât, este regretabil că în toată această perioadă-22.05.2018-26.07.2018, deși calitatea de suspect a procurorului Onea Lucian pentru infracțiunea despre care am făcut vorbire în pasajele de mai sus a fost făcută publică prin mijloacele de informare în masă, factorii de decizie de la nivelul conducerii centrale a Direcției Naționale Anticorupție și din cadrul Serviciului teritorial Ploiești(procuror șef delegat) NU au luat nicio măsură în vederea respectării dispozițiilor prevăzute în Regulamentul de ordine interioară al DNA-art.7, litere a și b, având în vedere incompatibilitatea dovedită în care s-a aflat procurorul Onea Lucian în tot acest interval de timp, iar acesta nu a formulat declarație de abținere până la data de 26.07.2018.”

Anca Jurna a dispus un control la DNA Ploieşti, însă fără să ţină cont de incompatibilitatea lui Onea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.