Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevărata BOMBĂ în Scandalul Hexi Pharma. Cine sunt 'baronii mortii' din spatele afacerii (presa)

www.illustrationsource.com
special report

„Hexipharmia” a cuprins intreaga tara. Iar drept urmare, presiunea asupra serviciilor de informatii si a anchetatorilor este una uriasa. Pentru ca toata lumea vrea „capete” de sacrificat, cat mai multe si cat mai repede. Dar asta nu inseamna musai ca structurile ar sta cu mainile in san. Atata doar ca lucrurile trebuie verificate in profunzime si luate in ordinea lor fireasca. Asta daca vrem sa se afle tot adevarul si nu doar o parte a sa.

Vezi și: Nicuşor Dan a acceptat propunerea PNL pentru Primăria Capitalei: Ce se va întâmpla

Iar in spatele scandalului „Hexi Pharma”, cel putin temporar vorbind, se afla un alt dosar, inceput cu mult mai inainte si care va zgudui din temelii intreg sistemul sanitar.

Pentru ca, la sfarsitul anului 2014, dezvaluiam in exclusivitate amanunte incendiare din rapoartele informative despre „contractele mortii” semnate intre marile spitale din Romania si firme conduse din umbra de rude apropiate ale miliardarilor Dorin Cocos sau Nicolae Dumitru NIRO. Culmea este insa ca acest mega-dosar al DNA se „copsese” tocmai cand, in paralel sau nu, a izbucnit si scandalul „Hexi Pharma”, relateaza National.

Milioane de euro auncate la WC

Scriam inca de acum un an si ceva despre cum serviciile au aflat ca miliardarul Dorin Cocos, prin intermediul unor firme „acoperite”, reusise sa capuseze practic intreg sistemul sanitar, detinand un adevarat monopol al livrarii de substante dezinfectante, reactivi si consumabile de laborator catre marile spitale ale tarii. Iar informatiile arata ca Dorin Cocos ajunsese sa incaseze milioane de euro numai din vanzarea a tone de pulbere hemostatica. Culmea este insa ca, de exemplu, pulberea achizitionata de catre Spitalul Fundeni, in urma unor caiete de sarcini intocmite de catre reputati medici ca Irinel Popescu sau Ionel Sinescu ar fi fost apoi pur si simplu aruncata la WC, nefiind nevoie de asemenea cantitati uriase, care nu aveau unde sa fie depozitate.

„Regele pulberii”

Multa vreme, principalul jucator pe aceasta piata a fost Viorel Hrebenciuc, cel care bagase la inaintare un intreprinzator grec. Iata insa ca prin intermediul a sapte-opt firme care derulau zeci de contracte, Dorin Cocos a ajuns sa preia el titlul neoficial de „rege al pulberii”, dupa ce a vandut prin intermediul Mihaelei Irimia, considerata mana sa dreapta, zeci de tone de pulbere hemostatica. Iar  nenumarate spitale s-au inghesuit sa achizitioneze cantitati uriase,  printre acestea numarandu-se, ca sa dam doar cateva exemple, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar Arseni”, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si, mai ales, Institutul Clinic Fundeni. Unde procurorii au primit informatii ca ar fi fost facturate catre firmele din „imperiul sanitar” al lui Cocos si sume de nu mai putin de 5.000.000 de lei lunar.

Familia la inaintare!

DNA a inaintat cu ancheta privind „caracatita” care sufoca de ani de zile sistemul sanitar romanesc, dar data fiind complexitatea cauzei, dosarul nu avea cum sa fie finalizat peste noapte. Pentru ca documentele stranse de catre anchetatori sunt pur si simplu naucitoare, aratand ca este vorba despre un sistem generalizat, care a „supt” bugetul Ministerului Sanatatii de multe zeci de milioane de euro, totul pentru achizitionarea de „consumabile” la care sunt implicate rude apropiate ale miliardarilor Dorin Cocos si Dumitru Niculae NIRO. Astfel, principala firma suspectata de anchetatori ca a fost bagata la „inaintare” de  Cocos pentru a pune mana pe fondurile marilor spitale bucurestene este SC Meditest Global 2002 SRL, fondata chiar de miliardar. Iar daca in 2004 actionariatul era format din Dorin Cocos, grecul Tserpes Athanasios, Adriana Irina Popescu si Raluca Mirela Olaru, prin schimbari succesive de actionariat, care au ingreunat ancheta, partile sociale au intrat exclusiv in posesia familiei Cocos. Astfel Florin Gabriel Dinu are 50% din actiuni, Camelia Mihaela Irimescu un procent de 30% si Robert Mihai Dumitrescu restul de 20%.  Insa Florin Gabriel Dinu este cumnatul lui Dorin Cocos, fiind casatorit cu Anca Dinu, sora miliardarului. Sa ne mai mire atunci ca aceasta firma, intre 16 august 2007 si 22 mai 2012 a incheiat doar cu spitalele din Capitala contracte in valoare de 35 milioane de euro? Suma pe care langa prejudiciul stabilit in cazul Hexi Pharma pare simplu „maruntis”? Iar printre unitatile medicale ale caror manageri au directionat zecile de milioane de euro catre Meditest se numara, pe langa cele enuntate mai sus, si Spitalul Militar Central „Carol Davila”, Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”, Spitalul „Victor Babes” sau Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”.

Panza de paianjen

Cumnatul lui Dorin Cocos a avut insa „concurenta” intr-o alta firma abonata la  contracte cu statul, SC Imuno Diagnostika SRL, care doar intre 4 iunie 2010 si 5 iulie 2012 a incasat de la spitalele bucurestene suma de 19 milioane de euro. Dar, marea surpriza este ca actionar cu 50% la SC Imuno Diagnostica este acelasi Florin Gabriel Dinu, adica „rivalul de moarte” de la Meditest! De asemenea, dupa aceeasi reteta, 5.000.000 de euro a incasat si Limas Group, in increngatura actionarilor unor firme comune cu aceasta figurand la loc de cinste sora lui Dorin Cocos, Anca Dinu. Oricum, societatea cu care Anca Dinu face afaceri este detinuta de un alt apropiat al lui Dorin Cocos, Marian Chiriac. Si pentru a definitiva complet aceasta veritabila „panza de paianjen” intinsa asupra sistemului sanitar, sa mai specificam doar ca sora lui Dorin Cocos este, la randul sau, partenera de afaceri cu fratele grupului de firme ”NIRO”, Dumitru Nicolae.

„Fumigena” Ministerului Sanatatii

Iar in toata aceasta isterie, Ministerul Sanatatii face o „boacana” inexplicabila, confundand codurile CPV uzitate in mod comun la procedurile privind achizitia de substante dezinfectante, realizand astfel un „top” mincinos, realizat doar pe baza licitatiilor emise sub cod CPV 33631600-8. Asta in timp ce majoritatea licitatiilor privind achizitiile de dezinfectanti din SEAP sunt publicate sub codul CPV 24455000-8! Astfel ca raportul Ministerului Sanatatii poate lesne „deturna” atentia de la adevarata miza din spatele afacerii „Hexi Pharma”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.