Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevărata miză a BĂTĂLIEI politice violente din Moldova

protest moldova chisinau

Noul guvern al Moldovei și violențele care au urmat validării sale de către Parlamentul de la Chișinău sunt doar două piese pe tabla de șah pentru atingerea unui obiectiv mult mai important pentru oligarhul Vlad Plahotniuc.

Vezi și: IMAGINI tulburătoare pe străzile Chișinăului. Un lider de partid aproape linșat de mulțimea furioasă

Deputatul Eugen Tomac, preşedinte executiv al Mişcării Populare, consideră că învestirea unui nou Guvern în Republica Moldova nu va pune capăt crizei politice de la Chişinău, adăugând că mişcările de stradă vor continua până cel puţin în luna martie, având ca miză impunerea unei majorităţi parlamentare care să dea noul şef al statului moldovean.

Citește și: Klaus Iohannis a transmis cerere de urmărire penală pentru un fost ministru de Interne

"Învestirea unui nou Guvern nicidecum nu pune capăt crizei politice de la Chişinău. În clipa de faţă există două mari grupuri care îşi doresc puterea totală în Republica Moldova. Pe de-o parte, oligarhul Plahotniuc care vrea să păstreze o majoritate care există în Parlament, deja. Nu e cea mai fericită formulă, însă poate reprezenta o alternativă de moment pentru Republica Moldova, Guvernul Filip. Pe partea cealaltă, există forţele pro-ruseşti, partide ruseşti create în Republica Moldova, conduse de Dodon şi Usatîi, precum şi comuniştii lui Voronin, care doresc alegeri anticipate. Ambele tabere vizează un obiectiv mult mai înalt - şi anume, în martie 2016 preşedintele Timofti îşi încheie mandatul. Preşedintele Republicii Moldova este ales de către Parlament. Gruparea politică ce va avea cea mai mare influenţă în Parlamentul Republicii Moldova va impune şi viitorul preşedinte. Acesta este şi motivul pentru care s-a declanşat această criză, suprapusă cu o nemulţumire reală din partea populaţiei", a declarat joi pentru AGERPRES Eugen Tomac.

Citește și: Vestea cea mare a venit pentru Victor Ponta: Decizia judecătorilor


El a adăugat că nemulţumirea moldovenilor este legată în primul rând de uriaşă fraudă bancară produsă anul trecut în Republica Moldova, episod legat de guvernarea proeuropeană de la Chişinău. 

"De guvernarea proeuropeană este legat şi cel mai mare scandal de fraudă din scurta istorie a Republicii Moldova, un stat de 24 de ani, pentru că într-un stat cu un PIB de şapte miliarde de dolari, când dispare aproape un miliard, în mod clar că se produc efecte negative în toate domeniile şi impactul socio-economic este nimicitor - motiv pentru care populaţia, pur şi simplu, nu mai creditează din punct de vedere politic actuala majoritate. Practic, Republica Moldova are de ales în clipa de faţă între două rele: partidele politice democratice care vin cu o moştenire dezastruoasă sunt condamnate să menţină aceeaşi retorică, din păcate, compromisă, proeuropeană. În schimb, partidele politice pro-ruseşti vin pe fondul acestor nemulţumiri cu un mesaj foarte agresiv şi solicită alegeri anticipate. Deci, criza continuă, ea nu se va încheia pentru că ambele soluţii sunt privite cu rezervă de către populaţie", a explicat Tomac.

Vezi și FIRUL evenimentelor care au condus la violențele din Parlamentul Moldovei. Scene de coșmar cu lideri politici bătuti

În opinia liderului MP, raportat la situaţia la zi din R.Moldova, România poate întreprinde paşi concreţi în momentul de faţă. 

"Guvernul instalat este un guvern cu care se poate discuta şi cred că imediat trebuie să oferim ajutorul, împrumutul pe care România deja l-a şi adoptat în Parlament şi l-a promulgat preşedintele, prin care să poată fi plătite imediat salariile şi pensiile, astfel încât populaţia să înţeleagă că există o şansă de a evita un dezastru. Şi un dialog accelerat între Bucureşti şi Chişinău, dublat de o implicare a Comisiei Europene în tot ceea ce înseamnă reforma instituţiilor şi implementarea prevederilor asumate prin Acordul de asociere pe care Republica Moldova l-a semnat, care este ratificat de către toate statele. Este singura soluţie de a ieşi din impas. Însă criza continuă, pentru că, pe măsură ce se va apropia luna martie, ambele tabere, atât partidele politice care formează actuala majoritate în Parlament, cât şi partidele pro-ruseşti, îşi vor testa şansele pentru a-şi crea o nouă majoritate în Parlament care să dea viitorul şef al statului", a mai declarat Eugen Tomac.

Citește și: Propunerea care va revoluționa șoferia în România: Ce vor să facă niște parlamentari


Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, miercuri, programul de activitate al Guvernului şi lista Cabinetului de miniştri în frunte cu premierul Pavel Filip. 

Miercuri seară, mii de persoane au protestat în faţa clădirii Parlamentului de la Chişinău, în urma învestirii Guvernului condus de Pavel Filip.

Citește și: Klaus Iohannis taie în carne vie în MAI: Pe cine a demis președintele

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.