Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevărata miză a dezertărilor din PMP. Partidul lui Băsescu, amenințat cu dezintegrarea totală

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam fuziune pmp unpr

Liviu Dragnea încearcă în prezent să compenseze găurile provocate de Victor Ponta în ceea ce trebuia să fie un monolit al actualei majorități prin atragerea unor parlamentari PMP. Simpla promisiune cu reînnoirea madatelor parlamentare prin acordare unor locuri eligibile pe slitele PSD nu este îndeajuns. Înafară de Valeriu Steriu și alți unu-doi parlamentari PMP pe filiera UNPR nu au apărut convulsii. Nici un apetit în valuri pentru a prinde mâna binevoitoare întinsă de liderul PSD. Amenințați de Traian Băsescu cu denunțarea protocolului de fuziune, foștii uneperiști urmăresc să prindă în undiță un pește mult mai mare de care să beneficieze în special garnitura de aleși locali care i-au urmat în noua aventura politică de după era Oprea.

În prezent, PSD mai dispune de 217 parlamentari, deputați și senatori, iar partenerii din ALDE de în jur de 25 de aleși. O aritmetică de 242 de voturi din totalul de 464, dar cu o majoritate deja pierdută la nivelul camerei, acolo unde valul de hemoragii cu parlamentari luați la bucată de către Ponta și ai săi îl lasă deja pe Dragnea la mila liderilor UDMR și a pretențiilor acestora în caz de moțiune de cenzură sau de dezbătut și votat un proiect de lege capital prin această cameră legislativă.

Vezi şi: Trucuri pentru o viaţă activă: Cum să ai energie fără cafea şi dulciuri

PSD și ALDE au nevoie de 165 de voturi favorabile ca un proiect să treacă de Camera inferioară. Iar social-democraţii şi colegii lor de la ALDE numără acum 165 de deputaţi, o cifră la o diferență de un vot de majoritatea minimă necesară.

Până acum PSD şi ALDE se bucurau de o majoritate confortabilă. Imediat după alegerile parlamentare din 2016, cele două formaţiuni aveau împreună 174 de voturi, deci cu 9 mai mult decât aveau nevoie. Plecarea în serie a celor 5-6 parlamentari din PSD către Ponta, a dat peste cap liniștea lui Dragnea.

Aproape imediat s-a recurs la soluții de avarie. O mână de parlamentari din PMP, conduși de Valeriu Steriu, au bătut deja palma cu conducerea PSD pentru a asigura prin voturile lor, această majoritate. Totul în schimbul promisiunii unor locuri eligibile pe listele acestui partid la viitoarele alegeri parlamentare.

Înafară de promisiunea unor noi mandate, pentru Steriu, sau a altor funcții de conducere în deconcentrate după 2020, cazul actualului deputat Talpoș, social-democrații încearcă acum să treacă de Parlament un proiect de lege care să le pună pe tavă și aleșii locali ai fostului UNPR, acum înregimentați în PMP prin fuziunea perfectată, deși contestată prin instanțe în ultimii doi ani.

În aceeași zi în care Steriu și-a anunțat trecerea la PSD, un proiect de lege semnat de peste o sută de parlamentari PSD-ALDE a intrat în dezbatere și votare la comisia juridică reunită cu cea de adminsitrație publică de la Camera Deputaților. Proiectul, depus recent, prevede modificarea

Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali în sensul permiterii migrației consilierilor locali și județeni aleși pe listele unui partid absorbit prin fuziune de o altă formațiune politică fără pierderea mandatului.

Aceștia nu-și vor pierde mandatele dacă sunt excluși din noul partid, ci vor rămâne „independenți”.

De asemenea, primarii aleși pe listele unui partid absorbit prin fuziune nu-și vor pierde nici ei mandatul dacă demisionează din noul partid, ci vor rămâne independenți, mai prevede proiectul de lege.

„Există o situaţie particulară, în care un ales local este forţat să îşi exercite mandatul ca membru al altui partid împotriva voinţei sale. Această situaţie particulară este fuziunea prin absorbţie. Concret, un ales poate ajunge membru al altui partid, printr- o fuziune cu care nu este de acord, fiind forţat să activeze într-un partid politic din care nu doreşte să facă parte şi încălcând încrederea electoratului care l-a ales. Situația este total absurdă şi nedemocratică”, se arată în expunerea de motive a proiectului

Vezi şi: Glanda tiroidă, sursa multor probleme. Alimentele care o ajută să funcţioneze corect

Direct vizat de prevederile acestui proiectde lege este chiar PMP. UNPR a obținut la alegerile locale din 2016, la nivel național, un număr de 26 primari, 14 de consilieri județeni și 1.203 consilieri locali. Aceștia au devenit, după fuziunea dintre UNPR și PMP, aleși locali PMP. În prezent, aproape jumătate din aleșii locali ai PMP au fost aleși pe listele fostului UNPR. Potrivit unor surse parlamentare, există mulți foști uneperiști, acum aleși locali PMP, care ar dori să facă jocurile majorității afalate la guvernare, dar legea nu le permite.

Rămâne de văzut dacă această propunere legislativă particulară va trece și de Curtea Constituțională în această formă. Există deja o hotărâre a Curții de la finele lui 2014, în care judecătorii CCR au dat un răspuns negativ. La acea vreme, doi foşti consilieri locali din Costineşti au cerut judecătorilor de la Curtea Constituţională să verifice dacă pierderea mandatului în cazul aleşilor migratori este sau nu conformă cu Legea fundamentală. Judecătorii au respins solicitarea, apreciind ca prevederile legii actuale sunt corecte.

„Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi judeţene sunt întocmite de partidele politice, în baza unei afinităţi de ordin politic şi doctrinar ale persoanelor propuse cu partidul care le susţine. (n.r. Pierderea mandatului) apare ca o consecinţă firească şi logică a pierderii calităţii de membru al partidului. (...) Electoratul acordă votul său unei persoane, ca să îndeplinească o funcţie la nivelul administraţiei locale, luând în considerare programul politic al partidului din rândurile căruia face parte la momentul alegerii. A accepta ca un consilier, care în timpul exercitării mandatului părăseşte partidul pe a cărui listă a candidat şi a fost ales, să îşi păstreze mai departe statutul de ales local ar însemna să se modifice configuraţia politică a consiliului prin voinţa reprezentanţilor aleşi, configuraţie stabilită tocmai ca urmare a votului exprimat de cetăţeni”, arătau la acea vreme, judecătorii CCR.

De altfel, acesta este și motivul pentru care Traian Băsescu anunța, zilele trecute, că va denunța fuziunea cu UNPR la viitorul congres. În fapt, liderul PMP încearcă să-și salveze partidul de o posibilă dezintegrare , așa cum s-a întâmplat deja cu grupul său parlamentar de la Senat, prin migrarea a doi senatori de la acest partid la PSD și ALDE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.