Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ADEVĂRUL despre intervenţia Turciei în Siria

US Air Force

Din iulie 2015, fortele militare ale kurzilor din nord-estul Siriei au decis sa sprijine armata Siriana în lupta ei cu rebelii islamisti. În fapt, a fost vorba de asigurarea sprijinului aerian al armatei siriene pe timpul ofensivei kurde împotriva mercenarilor islamisti, aprovizionati cu munitii peste granita, de Turcia. Imediat Turcia a reactionat în mod surprinzator, aducîndu-si aminte de existenta gruparii kurde PKK, interzisa în Turcia si a convocat o sedinta NATO, ca urmare a asa-zisei amenintari a securitatii sale. Declansînd totodata bombardamente aeriene împotriva kurzilor din nord-estul Siriei si din Irak ( singurii care au repurtat victorii concrete împotriva ISIS, în ultimul timp ).

sursa: http://static.businessinsider.com/

sursa: http://static.businessinsider.com/

SUA care a cheltuit în ultimul an 500 milioane USD pentru recrutarea, antrenarea si înarmarea rebelilor ”moderati” din Siria, a amenintat armata siriana, pe cea irakiana si pe luptatorii kurzi, adica pe cei care lupta cu adevarat împotriva ISIS, ca va riposta cu lovituri aeriene, daca ”oamenii lor” vor fi atacati.

Mai mult decît atît, cu o ipocrizie uluitoare, Ahmet Davutoglu, premierul Turciei, a cerut ONU impunerea unei no-fly zone în nordul Siriei ”pentru protejarea civililor kurzi din zona confruntarilor dintre ISIS si armata siriana”.  Adica a celor vizati de bombardamentele aeriene ale aviatiei turce.

sursa: http://2.bp.blogspot.com/

sursa: http://2.bp.blogspot.com/

În ceea ce priveste modul în care SUA si aliatii sai se fac ca lupta împotriva ISIS, lucrurile au fost lamurite într-un articol anterior. Rusia a dovedit pe deplin ca a înteles acest joc obscur al SUA, asigurînd sisteme de rachete AA pentru apararea statelor siite care lupta cu adevarat cu ISIS ( Irak, Siria, Iran ). E vorba de sisteme S-300 si Pantsir-S1 care ar pune probleme reale aviatiei americane si a satelitilor ei din NATO si din zona Golfului.

Cine lupta cu adevarat împotriva ISIS ?

Pe acest fond tensionat, menit sa mimeze lupta anti-ISIS si sa creeze conditiile propice trecerii la bombardarea masiva a trupelor armatei siriene si înlocuirea lui Bashar al-Assad la conducerea Siriei, Rusia a facut o mutare care surprinde pe toata lumea. Pe 16 august 2015 agentia de presa turca BGN a anuntat ca Rusia a livrat armatei siriene 6 avioane MiG-31 care opereaza deja pe baza aeriana Mezze de la periferia de sud-vest a Damascului.

Russia sends six fighter jets to Syrian administration

În fapt este vorba de un contract din 2007, în valoare de peste un milliard USD privitor la 8 avioane MiG-31 si alte 16 MiG-29M care a fost suspendat în 2009, ca urmare a presiunilor exercitate de Israel.

MiG-31 BM este un avion de interceptare cu doua locuri, nu unul multirol, capabil sa execute lupta aeriana apropiata manevriera. El poate patrula la mare altitudine ( 20.000 m ) cu viteza supersonica ( 3.000 km/h ), timp de doua ore, pe o fîsie de granita de 400 km. MiG-31 poate detecta simultan 24 de tinte aeriene sau cosmice pîna la distanta de 400 km, alegînd cele mai periculoase 10 dintre ele, catre care îsi dirijeaza rachetele cu raza lunga de actiune. Alte 8 tinte sunt urmarite automat si atacate cu rachete aer-aer cu raza medie de actiune R-27ER ( raza de actiune 130 km ). Masa maxima a rachetelor pe care le poate acrosa MiG-31 este de 9.000 kg. Asadar avioanele MiG-31 nu au fost livrate de rusi pentru a lupta cu ISIS ci împotriva radarelor zburatoare Boeing 737 (AEW&C ) si E-3 Sentry ( AWACS ) care constituie coloana vertebrala a zonei de interdictie aeriana. Fiind totodata eficiente si împotriva rachetelor de croaziera americane.

Unul sau doua avioane AWACS turcesti sau americane pot acoperi întreg spatiul aerian sirian. Prin echipamentele SIGINT de la bord, AWACS monitorizeaza si traficul radio, receptionînd raportul radio prin care conducatorul zborului aproba decolarea unui avion de lupta sirian.

Sursa: http://www.pope.afrc.af.mil/ (TINKER AIR FORCE BASE, OKLA) Airmen from the 960th Airborne Air Control Squadron monitor the skies during the E-3 Sentry 30th anniversary flight Mar. 23. The E-3 first arrived at Tinker on Mar. 23, 1977, and Airmen have been conducting the same aerial surviellance mission for the past 30 years. (Air Force photo by Staff Sgt. Stacy Fowler)

Sursa: http://www.pope.afrc.af.mil/
(TINKER AIR FORCE BASE, OKLA) Airmen from the 960th Airborne Air Control Squadron monitor the skies during the E-3 Sentry 30th anniversary flight Mar. 23. The E-3 first arrived at Tinker on Mar. 23, 1977, and Airmen have been conducting the same aerial surviellance mission for the past 30 years. (Air Force photo by Staff Sgt. Stacy Fowler)

Astfel AWACS poate descoperi tintele aeriene inamice abia decolate, de la distante de 350-450 km. AWACS dirijeaza la interceptare formatiile de avioane de vînatoare ale statelor aliate SUA, care executa zone de serviciu în aer deasupra Siriei. Tot avioanele AWACS sunt capabile sa descopere coloane de blindate în mars pe teritoriul sirian, dirijînd asupra lor, formatii de avioane înarmate cu rachetele si bombele necesare atacului la sol. Doborîrea unuia sau mai multor avioane AWACS, modifica semnificativ capacitatea de functionare a ”no flight zone”.

sursa: https://upload.wikimedia.org

sursa: https://upload.wikimedia.org

MiG-31 este propulsat de doua motoare Solovyev D-30F6 , fiecare cu tractiunea de 15.500 kgf, care-i permit urcarea cu o viteza ascensionala de 208 m/s. Timpul scurs de la desprinderea de pista pîna la atingerea plafonului de 10.000 m este de doua-trei minute. Practic, daca MiG-31 nu emite în spectrul electromagnetic, el are toate sansele sa intre în regim supersonic, sa receptioneze de la sol prin linia de date, coordonatele AWACS si sa ocupe pozitia optima pentru doborîrea acestuia. MiG-31 este înarmat cu rachete BVR ( beyond-visual range ) R-33, R-37 si Novator  KS-172S-1, cu raza de actiune de 300-400 km, special create pentru doborîrea AWACS.

Sursa: http://www.ausairpower.net/

Sursa: http://www.ausairpower.net/

Profilul de zbor al acestor rachete a fost astfel conceput încît sa urce mai întîi la altitudinea de croaziera de 30.000 m, unde accelereaza la viteza Mach 4. Acest profil împiedica interceptarea lor pe parcursul spre tinta si permite un raport de consum carburant/km redus la jumatate fata de zborul la 8-14.000 m. Atacul avionului AWACS se face de sus, unde exista un con mort al antenei radar.

Articol preluat cu permisiune autorului

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.