Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ADIO curățenie în bucătării și spitale: Cercetătorii din Canada au creat suprafața care se curăță singură și ține la distanță bacteriile

www.agerpres.ro
pat de spital

O suprafaţă din material plastic care se curăţă singură şi poate ţine la distanţă toate formele de germeni, împiedicând transmiterea superbacteriilor, a fost creată de oamenii de ştiinţă din Canada, informează Press Association, potrivit AGERPRES.

Noua suprafaţă, care ar putea fi folosită într-o gamă variată de medii inclusiv în spitalele şi bucătării, este o versiune tratată a unei folii transparente obişnuite.

Ea poate fi înfăşurată pe mânere de uşi, balustrade, suporturi pentru perfuzii, precum şi alte suprafeţe care reprezintă adevăraţi magneţi pentru bacterii, cum ar fi stafilococul auriu şi Clostridium difficile, susţin cercetătorii canadieni.

Materialul este totodată ideal pentru ambalarea alimentelor, utilizarea sa în acest scop ar putea stopa transferul accidental de bacterii precum E. coli, salmonella şi listeria, potrivit unui studiu publicat în revista ACS Nano.

Inspirat de frunza de lotus impermeabilă, noua suprafaţă funcţionează printr-o combinaţie de tehnologii şi procese chimice de suprafaţă la scară nano.

Citește și: La final de mandat, Hans Klemm face mărturisiri despre regresul din Justiție în ultimii 3 ani:' O frustrare pe care o am'

Structura sa este formată din cute microscopice care ţin la distanţă toate moleculele externe.

Spre exemplu, o picătură de apă sau de sânge pur şi simplu ricoşează atunci când atinge suprafaţa acestui material, un fenomen similar având loc şi în cazul bacteriilor.

Cercetarea a fost condusă de inginerii Leyla Soleymani şi Tohid Didar, care au colaborat cu colegi de la Institute for Infectious Disease Research din cadrul Universităţii McMaster din Canada şi de la Canadian Centre for Electron Microscopy cu sediul în aceeaşi instituţie.

"Este un fel de acordaj structural al plasticului", a spus Leyla Soleymani.

"Acest material ne oferă o structură care poate fi aplicată în cazul unor obiecte diverse".

"Tehnologia aceasta poate fi folosită în toate felurile de medii instituţionale şi domestice", a adăugat Tohid Didar.

"În timp ce lumea se confruntă cu o criză a rezistenţei antimicrobiene, sperăm că noul material va deveni un element esenţial din instrumentarul antibacterian", a mai precizat acelaşi cercetător.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.