Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administraţia Naţională Apele Române anunță două proiecte strategice pentru apărarea bazinului Someș-Tisa

microhidrocentrala

Două proiecte de apărare împotriva inundaţiilor în bazinul hidrografic Someş-Tisa, în valoare de peste 65 de milioane de euro, se află, în acest moment, în promovare la Ministerul Fondurilor Europene (MFE), informează Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), relatează Agerpres.

Citește și: Trei români au încercat să ajute șase indieni să treacă ilegal granița: o femeie se asigura de paza lor pe drum

Proiectele propuse spre finanţare europeană, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, axa prioritară 5, vizează "Mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa, judeţul Bistriţa-Năsăud", în valoare estimată de 21,28 milioane de euro, respectiv "Creşterea capacităţii de atenuare a acumulării Călineşti şi de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu republica Ungară, judeţul Satu Mare", în valoare de 44,1 milioane de euro.

Potrivit sursei citate, cele două proiecte reprezintă 15% din valoarea celor 16 proiecte de apărare împotriva inundaţiilor în valoare totală de 426 de milioane de euro.

"Evoluţia schimbărilor climatice obligă naţiunile să adopte noi politici şi proiecte de anvergură menite să ofere noi spaţii pentru atenuarea viiturilor şi noi spaţii pentru natură. Astfel, măsurile de punere în siguranţă a barajului Călineşti sunt corelate cu măsuri 'verzi', prietenoase cu mediul, cum ar fi realizarea polderului Dimoşag, crearea a opt zone umede, relocări de diguri, împăduriri în bazinele de recepţie ale râului Tur şi ale afluenţilor, renaturări, prin aplicarea principiului european "mai mult spaţiu pentru râuri". În plus, cele două proiecte includ informaţii reactualizate cu privire la evoluţia factorilor hidrometeorologici, climatici, de mediu, care caracterizează fiecare amplasament. De asemenea, presupun integrarea efectelor schimbărilor climatice în modelele hidrologice şi hidraulice, care fundamentează soluţiile tehnice propuse iniţial. Soluţiile propuse nu trebuie văzute disparat, ci integrate într-o viziune de ansamblu în care toate autorităţile responsabile trebuie să colaboreze şi să-şi coreleze proiectele tehnice propuse. De exemplu, "îndepărtarea digurilor de malurile apelor înseamnă ca România să fie dispusă să cedeze mai mult spaţiu pentru râuri prin relocarea digurilor la distanţe mai mari de râu. În acest fel, este favorizată creşterea biodiversităţii, îmbunătăţirea condiţiilor de mediu pentru zonele aflate în vecinătatea râurilor şi transformarea lor în coridoare verzi", explică Ervin Molnar, directorul general al ANAR.

Conform calculelor estimative realizate de către specialiştii de la "Apele Române", prin convertirea a 150.000 - 200.000 de hectare de teren agricol, la nivel naţional, se poate obţine un strat de apă de circa un metru. Acesta ar fi echivalentul a 1,5 - 2 miliarde de mc de apă care ar putea să fie folosit pentru atenuarea viiturilor, ceea ce înseamnă dublarea capacităţii de atenuare a viiturilor, precizează sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.