Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administraţia SUA permite afganilor evacuaţi să mai rămână doi ani pe teritoriul american

ibtimes.com
afganistan hijab

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a anunţat vineri că afganii evacuaţi din ţara lor atunci când a avut loc retragerea SUA din Afganistan, acum aproape doi ani, vor putea rămâne încă doi ani pe teritoriul SUA, transmite EFE.

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) a informat într-un comunicat că afganii care au sosit în SUA în cadrul unui program de vize umanitare lansat pentru a acorda statut legal celor evacuaţi în timpul retragerii SUA îşi vor putea reînnoi documentele începând cu luna iunie pentru a-şi prelungi şederea, potrivit Agerpres.

Administraţia Biden "este angajată să asigure în continuare securitatea şi bunăstarea miilor de cetăţeni afgani" care au venit în SUA cu acel program, se menţionează în comunicatul citat.

Chiar şi aşa, administraţia americană "a prezentat în mod repetat o lege adaptată şi a îndemnat public Congresul să susţină o normă adaptată bipartizană, care să ofere o cale de migraţie durabilă şi mai simplificată pentru cei care deţin în prezent un permis umanitar", se adaugă în comunicat.

Zeci de mii de afgani au fost evacuaţi de SUA din Afganistan după ce talibanii au preluat controlul asupra ţării în august 2021 şi pe fondul retragerii forţelor americane.

La acea vreme, SUA le-au acordat afganilor evacuaţi un permis umanitar care le-a permis să rămână pe teritoriul american şi le-a acordat drept de muncă pentru o perioadă de doi ani. Însă, permisele acordate primilor afgani sosiţi în SUA ar urma să expire în iulie 2023.

Cu ajutorul acestui program, SUA i-au primit pe evacuaţii afgani fără a mai fi nevoie ca aceştia să treacă prin procesul îndelungat prin care trec de obicei solicitanţii de azil şi solicitanţii de viză în această ţară. Totuşi, aceşti evacuaţi se confruntă cu o mai mare incertitudine juridică cu privire la viitorul lor, având în vedere lipsa de intervenţie a Congresului în această speţă.

Spre deosebire de migranţii care ajung în SUA cu statut de refugiat sau cu anumite tipuri de vize, permisul umanitar nu este o cale directă pentru obţinerea rezidenţei permanente, iar deţinătorilor unui astfel de permis li se permite să rămână doar o anumită perioadă de timp pe teritoriul american, în acest caz doi ani.

Pentru ca ei să obţină rezidenţa permanentă, Congresul ar trebui să adopte o legislaţie în această problemă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.