Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adoptarea legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive de către Parlament salutată de AURSF

dobanda

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) salută adoptarea de către Parlament a legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, în condiţiile în care România se plasează în rândul statelor Uniunii Europene cu cele mai mari dobânzi anuale efective la creditele acordate populaţiei, potrivit Agerpres.

"AURSF salută adoptarea de către Parlament a legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive. Legea va fi extrem de utilă în special consumatorilor cărora anumite IFN-uri le solicită să ramburseze sume de 6-7 ori mai mari decât cele împrumutate. În acelaşi timp, va proteja consumatorii în general de dobânzi excesive, în condiţiile în care România se plasează în rândul statelor UE cu cele mai mari dobânzi anuale efective la creditele acordate populaţiei. Sperăm că legea să nu fie contestată la CCR şi să intre cât mai rapid în vigoare, pentru ca românii să poată beneficia de prevederile sale", a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele organizaţiei, Alin Iacob.

Plenul Camerei Deputaţilor a dat miercuri vot favorabil proiectului de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne.

Deputaţii au adoptat un amendament respins iniţial de comisiile de specialitate, potrivit căruia, "prin excepţie de la prevederile art.5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate. Articolul 5 prevede că "dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR". Au votat pentru amendamentul iniţiat de deputatul minorităţilor naţionale Iulius Marian Firczak - 177 de deputaţi, 80 au fost împotrivă şi cinci s-au abţinut.

Citeşte şi: ALERTĂ După decizia CEDO în cazul Kovesi, ministrul Justiției propune Guvernului Orban ELIBERAREA lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția

Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României denumită în continuare BNR, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.

Un articol modificat de deputaţi prevede că "dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă; în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă''.

Potrivit unui alt amendament, dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR.

Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest caz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.