Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adoptarea măsurilor necesare pentru relansarea rapidă a economiei României, o prioritate a Ministerului Finanţelor

gov.ro
Florin Cîțu

Priorităţile Ministerul Finanţelor Publice în perioada imediat următoare rămân implementarea măsurilor de sprijin pentru diminuarea efectelor negative ale actualei crize sanitare şi adoptarea măsurilor necesare pentru relansarea rapidă a economiei României, a anunţat ministrul de resort, Florin Cîţu, potrvit Agerpres.

"Anunţul Standard & Poor's este o dovadă în plus că Guvernul actual a luat măsurile necesare şi corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei declanşate de pandemia COVID-19, precum şi pentru asigurarea unor finanţe publice sustenabile. Priorităţile Ministerul Finanţelor Publice, în perioada imediat următoare, rămân implementarea măsurilor de sprijin pentru diminuarea efectelor negative ale actualei crize sanitare fără precedent precum şi adoptarea măsurilor necesare pentru relansarea rapidă a economiei României", a declarat Cîţu, citat într-un comunicat al MFP remis sâmbătă AGERPRES.

Agenţia de rating Standard&Poor's a reconfirmat vineri rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, precum şi perspectiva negativă.

Decizia agenţiei de rating are la bază nivelul moderat al datoriei publice şi al datoriei externe, dar şi convingerea că guvernul care va fi numit după alegerile generale din decembrie anul curent va reduce dezechilibrele fiscale şi va continua să ofere un sprijin fiscal amplu care să încurajeze redresarea economică în 2021.

Citește și: SURSE BREAKING Ofițerul reținut de DNA Brașov era șeful BIROULUI ce ASCULTA întreg județul - Avea comportament de 'CÂRTIȚĂ' pentru beneficiari privați

"În opinia Standard&Poor's, deciziile privind politica fiscală din ultimii ani reprezintă motivul erodării sustenabilităţii finanţelor publice în România. Pe de altă parte, agenţia a remarcat efortul actualului guvern de a răspunde pandemiei COVID-19 prin adoptarea unui pachet de măsuri fiscale şi economice, a cărei amploare a fost estimată la 3% din PIB, destinat protejării companiilor şi a locurilor de muncă. Standard & Poors anticipează o revenire a economiei începând de anul viitor şi o reluare a creşterii PIB cu 4% în anul 2021. De asemenea, agenţia estimează că economia României va reveni la nivelul din anul 2019 începând cu 2022", se precizează în comunicat.

Agenţia consideră că factorii principali care ar putea contribui la îmbunătăţirea perspectivei sunt asigurarea de către viitorul guvern a unei consolidări fiscale reale, care să conducă la stabilizarea finanţelor publice şi a poziţiei externe a României.

România beneficiază de un rating favorabil investiţiilor din partea agenţiilor internaţionale de evaluare financiară.

La data de 30 octombrie 2020, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la "BBB minus", cu perspectivă negativă, aceasta fiind din categoria "investment-grade", recomandat pentru investiţii. Ratingul României este susţinut de nivelul moderat al datoriei guvernamentale, precum şi de un PIB per capita şi indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană care sunt superiori altor state ce beneficiază de un rating din categoria "BBB".

Şi agenţia de evaluare financiară Moody's a păstrat ratingul României în categoria recomandată investitorilor. Calificativul suveran pe termen lung "Baa3" a fost confirmat în aprilie 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.