Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu: 'Cine e bogat şi se plânge de inflație înseamnă că are o problemă şi e ipocrit'

Inquam Photos / Octav Ganea
Adrian Câciu

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat miercuri că inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii, nu şi pe bogaţi și că Guvernul pregătește un nou pachet de ajutoare financiare pentru românii cu venituri reduse, conform Agerpres.

"Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Pe bogaţi, nu. Cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit. (...) Sunt mai multe simulări. Sunt simulări astfel încât persoanele cu venituri mici şi medii să poată fi protejate de această avalanşă a scumpirilor. Mai este un aspect de care trebuie să ţinem cont cu toţii: trebuie să ai foarte mare grijă să nu creezi o spirală a inflaţiei. (...) Atunci când vii să sprijini, sprijini puterea de cumpărare, nu adaugi la momentul când este puseu inflaţionist. Când nu este puseu inflaţionist, într-adevăr poţi să discuţi în realitate de o creştere", a precizat ministrul Finanţelor, după şedinţa de Guvern.

Adrian Câciu a explicat că, în acest context nu va fi creştere, ci "o recuperare a puterii de cumpărare". "La momentul acesta se zice creştere. Nu va fi creştere. Este o compensare, o recuperare de pierdere de putere de cumpărare, ceea ce vom încerca să facem prin pachetul social cu care Guvernul va veni", a mai spus Câciu.

Totodată, el a subliniat că pensionarii trebuie să fie protejaţi în faţa erodării puterii de cumpărare.

"Noi trebuie să ajutăm pensionarii. Nu că îi ajutăm, este dreptul lor de a fi protejaţi în faţa erodării puterii de cumpărare. Dar, trebuie să ţinem cont şi de indicatorii macroeconomici pe care îi comportă deficitul la fondul de pensii pentru că nu poţi să creşti deficitul la fondul de pensii. Dacă tu creşti deficitul la fondul de pensii, fiind cheltuială permanentă, ai un răspuns de dat la Comisia Europeană, care nu poate fi unul pozitiv în contextul în care altcineva ne-a introdus în procedură de deficit excesiv. Dacă eram Italia, care a avut un deficit de 7,1% în 2021, dar nu era în procedură de deficit excesiv - cred că era mai simplu de explicat - pentru că era o situaţie excepţională. Şi noi trebuie să explicăm acelaşi lucru, numai că noi ne-am luat un angajament", a adăugat ministrul Finanţelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.