Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Câciu vine cu explicații fulger după ce OMV a anunțat că nu plătește taxă pe profitul excedentar din România

Guvernul Romaniei
Adrian Caciu

Companiile care generează cel puțin 75 % din cifra lor de afaceri din activități economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării țițeiului sau fabricării produselor de cocserie sunt cele care plătesc taxă de solidaritate, anunță, joi, Ministerul de Finanțe.

Citește și: OMV va plăti taxă de solidaritate în Austria; în România, OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul contribuţiei

Ministerul Finanțelor a transpus prin Ordonanța de Urgență aprobată în ședința de Guvern din 29 decembrie 2022 prevederile Regulamentului UE 2022/1854 care vizează toate statele membre și are ca principal obiectiv protejarea categoriilor vulnerabile de populație împortiva efectelor creșterii prețurilor la energie și finanțarea investițiilor în proiecte energetice strategice.

Transpunerea regulamentului în legislația națională vizează întregul sector energetic și, în speță, toate companiile care activează în domeniu.

Conform art. 1, alin. (1) din ordonanța Guvernului, taxa de solidaritate se aplică firmelor care au cifra de afaceri de peste 75 % inclusiv, din activități desfãșurate în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, cu codurile CAEN:

Citește și: OMV va plăti taxă de solidaritate în Austria; în România, OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul contribuţiei

0610 - «Extracția țițeiului»,

0620 - «Extracția gazelor naturale»,

0510 - «Extracția huilei»,

1910 - «Fabricarea produselor de cocserie» și

1920- «Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului»

Codurile CAEN și ponderea cifrei de afaceri au fost stabilite conform, Articolul 2 (Definiții), punctul 17, din Regulamentul (UE) 2022/1854: „societăți din Uniune și sedii permanente care desfășoarã activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor” înseamnă societăți din Uniune sau sedii permanente care generează cel puțin 75 % din cifra lor de afaceri din activități economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării țițeiului sau fabricării produselor de cocserie, astfel cum se menționeazã în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (10).

Totodatã, contribuția de solidaritate se datoreazã și de cãtre pãrțile afiliate, potrivit ordonanței Guvernului: “În aplicarea prevederilor alin. (2), persoana afiliată este cea definit[ potrivit prevederilor art. 7 pct. 26 din Legea nr. 227/2015, cu modificãrile și completările ulterioare, indiferent de obiectul de activitate și care nu desfãșoarã activitãțile prevãzute la alin. (1).”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.