Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Cioroianu: E greu de imaginat o pace în Ucraina, mai degrabă vom avea un armistițiu

Defense Express
tancuri BMP T-80 BUK

Istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, a afirmat, miercuri, la Prima News, că este extrem de improbabil ca discuţii de pace să înceapă în curând în războiul din Ucraina, precizând că preşedintele Volodimir Zelenski înţelege pacea ca fiind o retragere totală a Armatei Ruse, pe când preşedintele rus Vladimir Putin consideră pacea ca fiind o recunoaştere a alipirii celor patru zone din Ucraina unde au fost organizate recent referendumuri, conform News.ro.

„E extrem de improbabil ca discuţii de pace să înceapă un curând. Oricum, în prima fază vom avea mai curând negocierea unui armistiţiu pentru că după tot ce s-a întâmplat şi după magnitudinea distrugerilor şi a suferinţelor populaţiei civile, a manierei în care Armata Rusă s-a comportat pe teritoriul Ucrainei se pare, e greu de imaginat o pace între cei doi vecini. Cu toţii ne dorim un armistiţiu, cu toţii ne-am dori o pace, dar în acelaşi timp înţelegem că deocamdată fiecare dintre actori înţelege această pace în altfel. Preşedintele ucrainean Zelenski înţelege pacea ca fiind o retragere totală a Armatei Ruse, inclusiv din Crimeea, iar preşedintele rus Putin înţelege pacea ca fiind recunoaşterea de către comunitatea internaţională a alipirii la Rusia a acelor patru zone în care s-au organizat referendumuri, în care s-au celebrat unirea lor cu Rusia în septembrie. Iată că pacea poate să sune apropiat în cele două limbi rusă şi ucraineană, dar înţelesul real este cu totul şi cu totul altul de fiecare parte”, a afirmat Adrian Cioroianu.

El a fost întrebat care este motivul pentru care Vladimir Putin a anulat conferinţa de presă tradițională.

“Într-o autocraţie nu există reguli. Nu există reguli impuse de agenda publică sau de curiozitatea presei. Preşedintele Putin era deranjat de imprevizibiul întrebărilor venite din partea presei internaţionale pentru că pe ziariştii din Rusia, într-o formă sau alta, regimul pare a-i controla, dar întrebările venite din partea unor ziarişti independenţi puteau fi deranjante dat fiind contextul. Dacă ar fi fost o campanie victorioasă, scurtă şi victorioasă, probabil că preşedintele rus nu ar fi avut dificultăţi în a prezenta propria sa versiune a adevărului, dar această campanie scurtă şi victorioasă nu s-a materializat. Dimpotrivă, după zece luni de război, Armata Rusă a fost deseori pusă în dificultate, uneori chiar s-a restras. Acum nu e foarte limpede pe ce aliniament va rezista şi cum. În astfel de situaţii, o conferinţă de presă la care se acceptă orice întrebare era destul de delicată şi cred că ăsta este motivul pentru care neavând a răspunde în faţa concetăţenilor sau neavând a da explicaţii presei din interior, preşedintele rus s-a putut deroba de simpatia presei internaţionale pentru că ceea ce îl interesează este susţinerea în interior, nu simpatia lumii occidentale”, a explicat istoricul.

Adrian Cioroianu a mai afirmat că 2023 ar putea aduce un armistiţiu în acest conflict.

“Războiul lui Putin a ajutat la solidificarea unei identităţi ucrainene. Distrugerile sunt enorme şi de o parte şi de alta, suferinţele ucrainenilor mai ales, dar bănuiesc că şi ale unor familii de ruşi în egală măsură, pierderile economice ale Rusiei în primul rând, distrugerile care s-au făcut în Ucraina şi sumele colosale care vor trebui pentru reconstrucţia ei, dar pierderile economice pentru noi toţi. Toate acestea ne fac să sperăm că anul 2023 va aduce un armistiţiu în acest conflict”, a mai declarat Adrian Cioroianu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.