Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Curaj: Școlile doctorale pot fi suspendate dacă nu aplică deciziile CNATDCU

curaj

Ministrul Educației, Adrian Curaj,a lansat duminică, 14 februarie, în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern referitor la Codul studiilor universitare de doctorat, care clarifică modul de acordare și retragere a titlului de doctor. Curaj a anunțat că, potrivit noilor reguli, „acordarea și retragerea titlurilor de doctor va fi în atribuția instituției organizatoare de studii universitare de doctorat, adică a universităților și a Academiei Române”.

„CNATDCU este instanță de apel la deciziile instituției organizatoare de studii universitare de doctorat. CNATDCU verifică procedura și se asigură de calitatea procesului de acordare a titlului. CNATDCU poate solicita instituțiilor organizatoare de studii universitare de doctorat reanalizarea deciziei. Pentru trecut,  instituția organizatoare de studii universitare de doctorat analizează și ia decizia privind retragerea titlului. Decizia este semnată de conducătorul instituției și este înaintată Ministerului Educației. Pentru simetrie, CNATDCU validează, iar avizul este conform, ministrul emite ordinul de retragere a titlului. CNADCU este instanță de apel. Pentru toate situațiile, nepunerea în aplicare a deciziilor CNATDCU de către instituția organizatoare de studii universitare de doctorat, atrage suspendarea școlii doctorale”, a explicat ministrul Educației.

În opinia acestuia, actualul cadru legislativ este unul „incoerent și haotic”, iar jocurile politice și-au pus amprenta pe învățământul românesc, motiv pentru care a fost nevoie de aceste noi reguli.

„Am avut jocuri politice care au făcut mult rău învățământului românesc. Pentru noi era simplu să ne asumăm un joc politic însă am decis sa nu o facem. Spre deosebire de o decizie pur politică, acest cadru sunt convins că va dura după mandatul meu”, a declarat Adrian Curaj într-o conferință de presă susținută la Ministerul Educației.

Oficialul a subliniat că până acum, în ceea ce privește doctoratele, în România a existat „un dublu standard: oamenii politici și ceilalți”. El a adăugat că miza noului cadru o reprezintă consolidarea autonomiei universităților și a responsabilității publice a acestora, precum și recredibilizarea școlilor doctorale, acolo unde este cazul.

„Modificările anunțate astăzi se bazează pe raportul grupului de lucru constituit în decembrie 2015 din 10 experți, pe munca juriștilor din minister și pe semnalele primite din societatea civilă și din presă. Ele vin la pachet cu transparentizarea informațiilor cu privire la doctorate, auto-evaluarea școlilor doctorale și evaluarea internațională a școlilor doctorale pe care o vom lansa lunile următoare”, a mai spus Adrian Curaj.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.