Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Ghenie revine într-o licitaţie din România cu lucrarea Autoportret

Artmark
Energie Adrian Ghenie

Adrian Ghenie, considerat cel mai bine cotat artist român contemporan la nivel internaţional, revine într-o licitaţie din România cu lucrarea „Autoportret”, realizat în anii 2003-2004, care este disponibil în „Licitaţia Artmark de Artă Postmodernă şi Contemporană, inclusiv o secvenţă caritabilă pentru acordarea unei burse pentru încurajarea cercetării artei româneşti”, potrivit news.ro.

Evenimentul prezintă publicului peste 200 de creaţii contemporane, marţi, 20 februarie, de la ora 19.00, atât la Palatul Cesianu-Racoviţă, cât şi online, pe platforma Artmark Live.

Lucrarea, al cărei preţ porneşte de la 50.000 de euro, prezintă unul din primele sale autoportrete cunoscute şi datează din anii pe care artistul i-a numit „o perioadă ciudată”, cu multe căutări, în care a emigrat în Austria şi era cât pe ce să renunţe la pictură.

Originar din Baia Mare, Adrian Ghenie a înregistrat, în ultimii ani, noi recorduri de vânzare. Pictura sa „Pie fight Interior 12”, realizată în 2014, a fost adjudecată recent, în mai 2022, cu 8.000.000 de euro, la o licitaţie din Hong Kong. La evenimentele de profil din România, recordul său pentru un alt autoportret compoziţional (2006-2009) a fost înregistrat la Artmark, în decembrie 2019, pentru 150.000 de euro.

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecţii din lume - precum Centre Pompidou (din Paris) şi The Metropolitan Museum of Art (din New York).

Noul eveniment al Casei A10 by Artmark reuneşte şi cei mai de seamă artişti români postmoderni, între care se află şi o mică colecţie de lucrări ce îi aparţin lui Marcel Iancu, provenind din perioade diverse şi realizate în tehnici diverse, de la litografie la picturi abstracte în ulei.

Artist complex, făuritor al mai multor lumi artistice, avangardist eclatant în România, fondator al dadaismului universal în Zürich, împărţindu-se între plastică, scenografie şi arhitectură (în Franţa lucrase ca arhitect pentru reconstituirea clădirilor din ruinele Primului Război Mondial), emigrează din convingere în Palestina, unde este şi astăzi celebrat drept întemeietor al şcolii moderne israeliene de pictură.

Două dintre aceste lucrări, pictate în tehnica clasică a uleiului pe pânză, în maniera abstracţiunii lirice, sunt numite „Compoziţie cu măşti şi o cumpănă” şi „Compoziţie abstractă” şi sunt estimate conservator la 1.500-2.500 de euro.

De asemenea, licitaţia din 20 februarie include şi o secţiune caritabilă, la care participă 18 lucrări, printre care şi „Cariatidă” de Irina Dragomir, operă care a făcut parte din expoziţia „Young Blood”, de la Art Safari (Bucureşti, 2019). Cu banii strânşi din vânzarea loturilor marcate cu inimă roşie, A10 by Artmark acordă o bursă de studii pentru încurajarea cercetării artei româneşti, de o manieră clasică şi precisă, constând în realizarea de monografii cu privire la importanţi artişti români de patrimoniu, amplu puşi în valoare în piaţa de artă, însă insuficient cercetaţi academic şi documentaţi în literatura de specialitate.

Operele care participă la „Licitaţia de Artă Postmodernă şi Contemporană” pot fi deja descoperite atât pe pagina de internet dedicată evenimentului, cât şi în expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă (str. C.A. Rosetti nr. 5), zilnic, de luni până duminică, între orele 10.00 şi 20.00. La noi intrarea este mereu liberă, nu doar de #NoapteaMuzeelor!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.