Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Năstase: 'În mod paradoxal, doborârea avionului ucrainean de către forțele armate iraniene a calmat retorica de război din Orientul Mijlociu'

Digi24
Adrian Nastase

Fostul premier Adrian Năstase consideră că retorica de război din Orientul Mijlociu s-a calmat, în mod paradoxal, după ce avionul ucrainian a fost doborât de armata iraniană, iar în urma tragediei au murit peste 170 de persoane, potrivit Mediafax.

„În mod paradoxal, doborârea avionului ucrainean de către forțele armate iraniene a calmat retorica de război din Orientul Mijlociu, declanșată de asasinarea, „în legitimă apărare”, a generalului Soleimany (sic!) la ordinul președintelui Trump (probabil că va trebui să redefinim, în viitor, noțiunea de legitimă apărare în dreptul internațional, țînând seama de doctrina „legitimei apărări preventive”, lansate de președintele Bush după atacarea Turnurilor gemene, în 2001)”, a scris Adrian Năstase pe blogul lui.

Potrivit fostului premier, atmosfera de conflict s-a modificat în urma tragediei în care au murit peste 170 de persoane.

Citește și: USR face o ofertă Guvernului! Cum ar putea fi finanțat Pilonul I de pensii

„În aceste condiții, Iranul a trebuit să treacă în defensivă iar soarta pasagerilor avionului doborât (probabil din nepriceperea unor militari iranieni) a „acoperit” operațiunea de lichidare a lui Soleimany (sic!). Adeseori, în viața internațională, vântul, din motive neștiute, își schimbă direcția”, mai scrie Năstase.

Armata iraniană a anunțat sâmbătă, prin intermediul unui comunicat de presă, că a doborât avionul ucrainean care decolase miercuri de la Teheran cu destinația Kiev, însă susține că doborârea aeronavei nu a fost un act intenționat, a informat televiziunea iraniană de stat, citată de BBC.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea aeronavei.

Relațiile între SUA și Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a asasinat, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Ca reacție, autoritățile iraniene au lansat mai multe amenințări la adresa Statelor Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.