Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Năstase: Să se scrie în lege că Macovei numește procurorii

Adrian Nastase

Fostul prim-ministru Adrian Năstase o atacă dur, într-o postare pe blog, pe Monica Macovei, despre care susține că de-a lungul timpul s-a contrazis cu privire la numirea procurorilor-șefi.

Postarea lui Năstase poartă titlul „CSM este un fel de mafie a Justiției”.

„Declar imediat, aceste cuvinte nu le-am rostit eu. Nu vreau să fiu declarat de Inspecția judiciară a CSM dușman al justiției. Nu. Aceste cuvinte îi aparțin fostului procuror comunist Monica Macovei, prietenă a justiției. Deși, în 2012, ea era speriată că procedura stabilită (propunere ministru al justitiei+aviz CSM+numire președinte) ar putea fi modificată de Cazanciuc, acum ea propune eliminarea din acest lanț de decizie a CSM. În felul acesta, șefii procurorilor ar fi numiți doar de către executiv, ceea ce însă nu ar mai justifica menținerea procurorilor în zona magistraților. E adevărat, pe vremea comuniștilor, procurorii nu erau magistrați. Bănuiesc că CSM nu va reacționa.”, scrie Adrian Năstase pe blog.

El reia mai multe declarații făcute de către Monica Macovei cu privire la numirea procurorilor. În prima dintre acestea, făcută în 2012, Macovei susține că „orice schimbare a procedurii de numire a procurorului general şi a şefului DNA ar încălca una din condiţionalităţile Mecanismul de Cooperare si Verificare” și că actuala procedură, în care Ministerul Justiţiei propune, CSM avizează şi preşedintele semnează decretele de numire ale şefului DNA şi a procurorului general, a fost agreată de Comisia Europeană în 2005.

„Într-o emisiune de acum câteva zile, de la B1Tv, „Monica Macovei a fost la fel de vehementă şi faţă de propunerea ca numirile Procurorului general al României, al şefului DNA şi al şefului DIICOT să fie făcute de către CSM, europarlamentarul opinând că aceste propuneri trebuie să fie făcute în continuare de Ministrul Justiţiei (adică de doamna Prună). De altfel, chiar Monica Macovei a luat această prerogativă din mâna CSM în 2005, când ea însăşi a fost Ministrul Justiţiei!””, mai scrie Năstase.

Fostul premier o numește, ironic, pe Macovei „prietena justiției și a CSM” și reia o declarație în care actualul europarlamenar susține, printre altele, că „nu este normal ca un grup de 19 oameni care votează colectiv şi secret şi au răspundere colectivă, care înseamnă zero răspundere, să facă aceste propuneri”.

„Cum să-i mai dai puteri în plus CSM-ului? Întîi să-şi regleze problemele. Serios! De cînd avem noi CSM, din 2005, de 2-3 ori a acţionat OK, în rest…” Să ştiţi că în toată Europa Centrală şi de Est, în CSM este un fel de Mafie a Justiţiei şi ei acoperă tot ce de întîmplă rău în sistem…CSM este un fel de Mafie a justitiei”, ar fi susținut Macovei în aceeași emisiune televizată.

Drept urmare, Adrian Năstase propune nu mai mult nici mai puțin decât ca legea să prevadă că Monica Macovei face numirile de șefi ai procurorilor:

„Ca să evităm toate aceste controverse, nu s-ar putea spune clar, în lege, că numirile de șefi ai procurorilor din România sunt făcute, perpetuu (aici dar si acolo) de Monica Macovei, indiferent de locul în care se află? Eventual cu avizul …”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.