Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Oros a solicitat Comisiei Europene noi forme de sprijin în PAC şi creşterea unor plafoane pe dezvoltare rurală

gov.ro
Adrian Oros

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a solicitat Comisiei Europene introducerea de noi forme de sprijin în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), mai bine adaptate nevoilor actuale şi urgente ale fermierilor, precum şi creşterea plafoanelor maxime pe zona de dezvoltare rurală de la 5.000 la 20.000 euro pentru unele categorii de fermieri şi de la 50.000 la 100.000 euro pentru sectorul de procesare şi comercializare.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, Adrian Oros a participat miercuri la videoconferinţa miniştrilor Agriculturii şi Pescuitului din UE, evenimentul fiind organizat de Preşedinţia croată pentru a evalua măsurile adoptate în vederea limitării impactul negativ al pandemiei de coronavirus asupra sectorului agricol şi al pescuitului, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură! Adrian Năstase, acțiune împotriva lui Klaus Iohannis și a lui Ludovic Orban

În cadrul intervenţiei sale, ministrul român al Agriculturii a afirmat că, în contextul actual dificil în care se află sectorul agricol, este fundamental ca reglementările PAC să fie adaptate rapid pentru a permite Statelor Membre să aibă flexibilitate în asigurarea cadrului necesar astfel încât acestea să continue să-şi susţină fermierii şi alte categorii de beneficiari ai PAC.

În ceea ce priveşte dezvoltarea rurală, ministrul a salutat propunerile Comisiei şi a apreciat că acestea corespund demersurilor susţinute anterior de ţara noastră privind necesitatea modificării legislaţiei PAC, în special, în sensul introducerii de noi forme de sprijin, mai bine adaptate nevoilor actuale urgente ale fermierilor.

"Legat de revizuirea Regulamentului 1305/2013 (privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală - FEADR, n.r.) au fost solicitate unele clarificări, precum şi creşterea plafoanelor maxime de la 5.000 la 20.000 euro pentru unele categorii de fermieri şi de la 50.000 la 100.000 euro pentru sectorul de procesare şi comercializare", se precizează în comunicatul MADR.

Citește și: Propunere bombă: Anulați examenele pentru evaluarea națională clasa VIII și examenul de Bacalaureat

În privinţa plăţilor directe, Oros a adresat Comisiei rugămintea de a lua în considerare flexibilizarea transferului între măsurile de sprijin cuplat pentru anul de cerere 2020, similar derogării acordate în anul de cerere 2019.

Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii a subliniat oportunitatea aprobării instituirii unui sprijin financiar direct din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru sectorul lapte, carne de porc şi pasăre, similar celui acordat în Uniunea Europeană în 2015 şi 2016, dar şi posibilitatea de a utiliza sumele din programul naţional vie-vin pentru acordarea de plăţi directe pe suprafaţă în sector care să compenseze pierderile generate de criza coronavirusului.

"O situaţie specială se regăseşte pe piaţa vinului unde canalele de consum de piaţă s-au redus cu 90%. De aceea, sumele alocate prin programul naţional vie-vin, disponibile în prezent constituie o soluţie imediată şi la îndemână pentru supravieţuirea sectorului prin acordarea de plăţi directe pe suprafaţă care să compenseze într-o măsură pierderile generate de criză. Această decizie va permite României şi, implicit Uniunii, evitarea pierderilor din podgoriile înfiinţate prin programe de restructurare-reconversie şi conservarea calităţii produselor vitivinicole. Vă asigur că plata pe suprafaţa viticolă din Programul Naţional de Sprijin în România nu va perturba piaţa europeană, având în vedere nivelul scăzut al finanţărilor FEGA alocate nouă din Pilonul I pe suprafaţa agricolă. Contăm pe sprijinul şi solidaritatea noastră ca decidenţi politici, miniştrii agriculturii şi Comisiei pentru a aplica de îndată toate formele de ajutor cerute de fermierii din ţările noastre", a declarat Adrian Oros.

Citește și: Banca Națională a României, anunț de ultim moment! Ce se întâmplă cu ratele românilor .

Totodată, ministrul a transmis necesitatea ca sectorul agricol să beneficieze în următoarea perioadă de programare, 2021-2027, de o finanţare superioară celei actuale, aşteptându-se în acest sens din partea Comisiei propunerea privind Cadrul Financiar Multianual, inclusiv din perspectiva Pactului ecologic european.

Referitor la sectorul pescuit, România susţine măsurile adoptate de Comisie în cadrul Regulamentului Fondului European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime şi pregăteşte modificarea programului operaţional, pe baza consultării sectorului pescăresc, în funcţie de resursele financiare disponibile şi de analiza în curs asupra efectelor pandemiei.

"În acest sens, a fost evidenţiată necesitatea asigurării unei alocări corespunzătoare pentru noile măsuri din punct de vedere al eligibilităţii, dar şi al sprijinului financiar efectiv. A fost propusă Comisiei posibilitatea analizei utilizării alocării financiare aferente anului 2021 pentru actualele programe operaţionale", se menţionează în comunicatul MADR.

La videoconferinţă au participat şi cei doi comisari europeni pentru agricultură şi pentru mediu, oceane şi pescuit, Janusz Wojciechowski şi Virginijus Sinkevičius.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.