Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Ţuţuianu: Directorul SRI a hotărât denunţarea tuturor protocoalelor

Inquam Photos / Octav Ganea
adrian tutuianu inquam

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a hotărât denunţarea tuturor protocoalelor cu alte instituţii, inclusiv din domeniul Justiţiei, care nu mai corespund criteriilor de necesitate, actualitate şi utilitate, a anunţat, marţi, preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, Adrian Ţuţuianu. "SRI a încheiat protocoale începând cu anul 1992 la iniţiativa serviciului sau a altor instituţii din România, unele dintre ele au fost aprobate prin hotărâri ale CSAT. Protocoalele sunt bilaterale sau multilaterale, deci avem doi sau mai mulţi semnatari. Marea majoritate a acestor protocoale au caracter de secret de stat pentru că privesc obiective, resurse sau informaţii ale SRI. Au existat şi există protocoale încheiate cu Ministerul de interne, Ministerul Apărării Naţionale, cu SIE, cu STS, SPP, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comerţului, Ministerul Sănătăţii", a afirmat Ţuţuianu, după audierea în comisie a directorului SRI.

El a spus că Eduard Hellvig a hotărât denunţarea tuturor protocoalelor care nu mai corespund realităţilor juridice. "În urma analizei realizate la SRI din dispoziţia domnului Hellvig s-a constatat că unele documente de cooperare nu mai corespund realităţilor juridice şi nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii acestora, iar altele dintre aceste protocoale şi-au atins obiectivele. Ca urmare, directorul SRI a hotărât denunţarea tuturor protocoalelor aflate în această situaţie, cu notificarea cosemnatarilor, inclusiv a protocoalelor din domeniul Justiţiei, care nu mai corespund criteriilor de necesitate, actualitate şi utilitate", a spus Ţuţuianu, conform Agerpres.

Potrivit lui Ţuţuianu, la şedinţă s-a reiterat nevoia unui cadru normativ modern, care să permită SRI să funcţioneze în condiţii optime. "Legat de protocoalele încheiate între Parchete şi SRI, vă precizez că există un protocol încheiat în 4.02.2009 între SRI şi Parchetul de pe lângă ÎCCJ. El are la bază Legea 14/1991, Legea 51/1992, Codul de procedură penală, Legea privind protecţia informaţiilor clasificate, Legile de organizare a DNA, DIICOT sau Legea 78/2000 privind combaterea unor fapte de corupţie. Există hotărâri ale CSAT din 2004 şi 2007 care prevedeau cooperarea dintre SRI şi Ministerul Public, iar strategia de apărare 2015-2019 prevede încheierea unor protocoale interinstituţionale între instituţiile şi autorităţile care au rol în asigurarea securităţii naţionale", a menţionat Ţuţuianu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.