Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Țuțuianu SCOATE ARTILERIA grea în războiul cu PSD: Am evitat până acum

tutuianu-politicabroastei.ro

Superficialitatea politică și lipsa de interes sunt principalele cauze pentru lista lungă de nerealizări în domeniul înzestrării Armatei Române - Sunt acuzațiile pe care senatorul Adrian Țuțuianu le aduce PSD.

"Am evitat până acum să abordez subiecte legate de #ArmataRomână pentru că, după plecarea din fruntea Ministerului Apărării Naționale, unii ar fi putut crede că o fac din frustrare.

Acum, însă, precum și în abordări viitoare, o să fac analize pe subiectele din domeniu pentru că sunt elemente esențiale care nu pot trece neobservate.

Ca atare, astăzi, despre SITUAȚIA ANGAJAMENTELOR GUVERNULUI ȘI PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT PE ZONA DE ÎNZESTRARE A ARMATEI ROMÂNIEI (partea I)

La data de 1 august 2017, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a fost prezentat și adoptat Planul de înzestrare a Armatei Române pentru 2017-2026. Planul de Înzestrare fusese, cel puțin declarativ, susținut de PSD prin vocea lui Liviu Dragnea. Mai mult, acest plan de înzestrare reprezintă o necesitate a Armatei Române în actualul context global de securitate, dar și un angajament al PSD și al întregii clase politice.

A doua precizare: România s-a angajat să asigure un buget de 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei. În anul 2017 s-a cheltuit 1,81%, iar în anul 2018 sunt convins că vom găsi o cifră asemănătoare în momentul în care se va publica execuția bugetară.

-----------------------------------------------------------------------

Planul de înzestrare vizează 8 proiecte majore, în valoare fiecare de peste 100 milioane de euro, respectiv:

4 corvete multifuncţionale cu echipamentele aferente (rachete navă-navă, rachete navă-aer, muniţie, criptoare), în valoare de 1,6 miliarde de euro - procedură suspendată, sesizat Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

3 sisteme de instalaţii mobile de lansare rachete anti-navă (SIML), în valoare de 200 de milioane de euro – licitație lansată abia la 1 octombrie 2018.

modernizarea a 48 de maşini de luptă MLI-84M, costuri estimate de 138 milioane euro - licitație în pregătire (practic, în 2018 nu s-a făcut nimic).

Citește și: Florin Piersic a RĂBUFNIT și aruncă acuzații GRAVE: Vă folosiți de mine, de ziua mea, ca să vă manifestați antipatiile politice

transportoare blindate pentru trupe 8X8 și 4X4, în valoare de 370 milioane de euro - în derulare, cu precizarea că există un blocaj major în relația General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH (Germania). Iar lucrul care ne doare cel mai tare pe noi este acela că proiectul de producție a unui transportor blindat la Uzina Mecanică Moreni nu a făcut niciun pas înainte.

sisteme de comunicaţii C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR, în valoare de 180 de milioane de euro – în pregătire.

7 sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), în valoare de 4 miliarde de euro (4 pentru Forţele Aeriene şi 3 pentru Forţele Terestre) – în derulare - pe acest proiect, chiar în ziua când am plecat de la Minister am obținut aprobarea Congresului SUA.

21 de sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD, în valoare de 2,1 miliarde de euro – în pregătire.

Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare, în valoare de 690 milioane de euro (3 sisteme a 18 instalaţii de lansare, respectiv 54 de instalaţii de lansare) – în derulare.

PRIMA CONCLUZIE: după un an și jumătate, constatăm că multe din aceste proiecte vitale se află în diferite stadii de amânare și nerealizare! Cauzele: iresponsabilitate politică, superficialitate guvernamentală, încercarea de rezolvare a unor probleme personale cu banii țării.

Revin cu restul concluziilor în partea a doua a analizei", scrie Adrian Țuțuianu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.