Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adriana Săftoiu, dezvăluiri ȘOCANTE: Se fac mai mulți bani din traficul de copii decât din traficul de droguri

Digi24
adriana saftoiu

Fostul deputat Adriana Săftoiu s-a implicat în problema traficului de copii, dar și în problemele copiilor cu diverse tipuri de handicap. După cercetări și discuții cu oamenii specializați în domeniu, Săftoiu a ajuns la concluzia că traficul de copii se produce la scară foarte mare în România și se obțin mai mulți bani decât din traficul de droguri.

Citește și: VIDEO 18+ Imagini cu femeia care pică de la etajul 6 al unui bloc, pentru a scăpa din flăcări

Redăm parțial interviul acordat de Adriana Săftoiu la Gold FM, în cadrul emisiunii moderate de Cozmin Gușă ”Ce-i în gușă și în căpușă”.

Cozmin Gușă: Traficul de persoane, traficul internațional de copii.

Adriana Săftoiu: Încep prin a-ți mulțumi foarte tare că deschizi subiectul ăsta, e adevărat că poate ne facem timp să discutăm altă dată pe îndelete despre el, dar pot să-ți spun un lucru: uitându-mă cu foarte multă atenție la țările, nu numai din Uniunea Europeană, la toate țările care se confruntă cu traficul de persoane și aici înțelegem proxenetism, cerșetorie, muncă la negru. Iartă-mă Cozmin că-ți pun România mai are o problemă despre care vorbește în șoaptă vânzare de copii. Deci am văzut niște dosare îngrozitoare, îngrozitoare despre vânzarea de copii. Toate țările care se confruntă cu acest fenomen-flagel sunt țări foarte sărace, țări foarte sărace, cu state foarte slabe și cu o corupție extraordinară. Și dacă în discuții cu instituțiile statului au un ton ușor triumfalist – și asta în condițiile în care România de 5 ani în Uniunea Europeană este pe locul I ca sursă de trafic de persoane pentru România, locul I, da – discutând cu aceste instituții erai șocat Te întrebai „Ăștia din Uniunea Europeană care fac studiile, care publică EUROSTATUL ne mint?” Pentru că dacă asculți instituțiile lucrurile par relativ bine, o cooperare nemaipomenită, până când au venit ONG-urile la comisia de anchetă și au spus-o pe șleau: traficul de persoane în România nu poate fi combătut în mod real pentru că e o încrengătură de interese între politic, Poliție, Justiție. A fost șocant pentru noi, șocant. Și vreau să spun că aceste ONG-uri au venit cu dovezi, cu date, cu anchete, cu dosare în instanță.

Cozmin Gușă: E un fel de omerta ca și în cazul – să spunem – a traficului de droguri, a traficului de țigări, ceva în genul acesta?

Adriana Săftoiu: Vreau să spun cu date concrete, nu se pare, cel puțin în România sunt mult mai mulți bani din traficul de persoane decât din traficul de droguri. Și șocul cel mai mare a fost în momentul în care a venit Ministerul de Interne care ne-a spus că în primele șase luni ale anului în România au dispărut 6.800 de copii, aproximativ, mulți dintre ei recuperați, dar din acești aproape 6.800 de copii 40% provin din centrele de plasament. Deci copii care sunt în centre de plasament, care ar trebui să primească protecția statului sunt cei care…

Cozmin Gușă: Sunt traficați.

Adriana Săftoiu: Și sunt traficați, sunt traficați. Iar noi avem în Codul Penal un articol, sper să nu mă înșel, 202, el se și numește articolul „Lover boy” așa e numit de cei din ONG-uri prin care e foarte ușor dacă tu ai făcut parte dintr-un grup care ai întreținut relații sexuale cu o minoră, spunând în fața judecătorului că tu nu ai știut că e minoră ai scăpat. N-ai primit nici măcar o zi de arest preventiv.

Cozmin Gușă: Deci aici…

Adriana Săftoiu: E înfiorător.

Cozmin Gușă: … de fapt ascundem cazuri de pedofilie și prostituție la minore combinată.

Adriana Săftoiu: Și pedofilie dar e prostituție, clar e prostituție. Și am stat de vorbă cu fete care se află acum în centre protejate și care au recunoscut că aveau clienți politici, polițiști. Pentru că la un moment dat o întrebam pe una dintre fete: „Dar tu n-ai avut nici un client căreia să-i spui că ești acolo sechestrată, că vrei să pleci?”. „Nu, pentru că nu știam ce relații are cu proxenetul, cu cel care mă ținea și îmi era frică”. Deci sunt situații… și nu sunt puține.

Cozmin Gușă: Am citit ceva, anul trecut ai și mediatizat niște exemple. Presa s-a ocupat un pic după aia a părăsit…

Adriana Săftoiu: Asta vreau să spun că doar în momentul în care presa, uite cazul Caracal despre care nici în ziua de astăzi nu știm cum s-a terminat. Cât timp a fost cazul Caracal autoritățile păreau brusc interesate de subiect. Cum dispare cazul din atenția publică, cum subiectul dispare de pe agenda publică. Și acest subiect, din punctul meu de vedere, ar fi trebuit de mult introdus în CSAT și trebuia să fie o problemă de securitate națională.

Cozmin Gușă: Vreau să te întreb ceva important, pentru că ai pomenit ONG-uri, și tu sigur ai expertiză bună în a analiza activitatea unei organizații dacă e serioasă sau nu, ONG-uri astea care zic că se ocupă chiar se ocupă serios, sunt oameni serioși cu vocație, care se ocupă de asta?

Adriana Săftoiu: Cozmin eu am cunoscut câteva care deja au peste 20 de ani care se ocupă de subiectul ăsta în țară și care sunt foarte serioși, cu foarte multă expertiză și care, crede-mă, dacă nu veneau în comisie să ne spună lucruri noi rămâneam într-o zonă călduță. Repet. De la ANITP, ai auzit de ANITP?

Cozmin Gușă: De la tine.

Adriana Săftoiu: Așa, bravo, vreau să spun c-am întrebat câțiva miniștri care m-au întrebat ce-i aia?

Cozmin Gușă: Ai scris tu la un moment dat și așa am aflat despre ce e vorba.

Adriana Săftoiu: Deci de la această instituție care cu asta ar trebui să se ocupe, din 2006 funcționează, da, să combată traficul de persoane, până la Ministerul de Interne, Parchet, Ministerul de Justiție, Ministerul Muncii, reprezentanții DGSACPC-urilor, discutai cu ei despre acest subiect păreau așa „Domnule există, e, dar nu cine știe ce”. Repet contrastul între ceea ce declară statul român și ceea ce publică Uniunea Europeană despre traficul de persoane este îngrozitor, îngrozitor.

Cozmin Gușă: Asta trebuie neapărat să discutăm în plus, și propun acum, în funcție și de timpul tău, noi putem relua săptămâna viitoare strict pe asta pentru că vreau să-ți spun ceva de azi dimineață de când am spus că ăsta e subiectul am primit foarte mesaje în privat, cam puține pe public acolo, că m-am uitat și eu, mi s-a atras atenția dar în privat am primit mesaje legate de un mare interes pentru acest subiect și eforturile care le-ai făcut tu și poate am putea să introducem într-o emisiune viitoare și unul sau doi reprezentanți din ONG-urile care au făcut ceva legat de asta.

Adriana Săftoiu: Îți spun că sunt câteva ONG-uri care efectiv lucrează în domeniu și care sesizează și sunt mai transparente, mai cinstite, oricât de crud e adevărul, pentru că dorința lor de a combate acest fenomen e mult mai mare decât la nivelul instituțional. Și nu spun lucruri mari. Să nu crezi cumva că acum argumentez cumva aceste declarații ale mele ca să atrag atenția.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.