Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adunarea Naţională a Franţei l-a exclus 15 zile pe deputatul care a făcut remarci rasiste: I-a spus unui coleg 'să se întoarcă în Africa'

Liberation
Adunarea Nationala Franta

Adunarea Naţională a Franţei a votat vineri pentru expulzarea pentru 15 zile a deputatului Gregoire de Fournas, din partea formaţiunii Reuniunea Naţională (Rassemblement National, RN), după ce acesta a făcut remarci considerate rasiste, stârnind un val de indignare, informează AFP.

Aceasta este cea mai severă sancţiune disciplinară posibilă, scrie agerpres.ro.

De asemenea, Gregoire de Fournas este privat de jumătate din indemnizaţia sa parlamentară timp de două luni.

El a recunoscut că a spus joi ''să se întoarcă în Africa'', în timpul unui discurs al unui deputat de culoare, Carlos Martens Bilongo, care vorbea în Adunare despre ''drama imigraţiei ilegale''. În limba franceză vorbită, era imposibil de distins dacă se referea la deputatul care vorbea sau la persoanele de pe vas.

De Fournas a negat apoi categoric orice caracter rasist, afirmând că se referea la nava umanitară Ocean Viking blocată pe mare cu 234 de migranţi, şi nu la Carlos Martens Bilongo, reprezentant ales al stângii radicale (Franţa nesupusă, La France insoumise, LFI).

Incidentul a provocat un val de indignare la cel mai înalt nivel al statului. Acesta a dus joi la încheierea prematură a timpului de întrebări agresate guvernului, o decizie rară luată de preşedintele Adunării, Yael Braun-Pivet.

''Rasismul, indiferent de ţinta sa, este negarea valorilor republicane care ne reunesc în acest hemiciclu", a declarat vineri preşedintele camerei inferioare, după votul asupra sancţiunii.

Gregoire de Fournas este al doilea deputat care a fost exclus temporar din Adunare din 1958 încoace.

Tabăra prezidenţială şi alianţa de stânga Nupes (Noua uniune populară, ecologică şi socială) au pledat pentru cea mai "grea" sancţiune împotriva deputatului de extremă dreapta.

''Se pune problema demisiei sale'', a declarat vineri ministrul francez de interne Gerald Darmanin, adăugând că va semna o petiţie a partidului prezidenţial En Marche! care cere plecarea sa. Verzii şi membrii LFI îi cer, de asemenea, demisia.

Cu excepţia NR, ceilalţi aleşi au susţinut în unanimitate sancţiunea.

Un miting de susţinere a lui Carlos Martens Bilongo, născut în Franţa din părinţi angolez şi congolez, a avut loc vineri în apropierea Adunării, reunind câteva sute de persoane.

''A fost atacată persoana mea, dar şi oameni ca mine. Milioane de francezi au fost atacaţi ieri. În 2022, nu trebuie să cedăm în faţa acestor idei'', a spus el.

La BFMTV, Gregoire de Fournas, care "îşi asumă pe deplin comentariile sale privind politica anarhică în materie de migraţie", a exclus orice demisie şi l-a acuzat pe Martens Bilongo că "a simţit nevoia să se simtă responsabil pentru victimizarea comunităţii".

Viticultor, Gregoire de Fournas este autorul unei serii de tweet-uri tendenţioase în trecut. În Africa, toţi iubesc Franţa şi beneficiile sale. Primim toată Africa?", a scris el pe Twitter în 2017; iar în ianuarie 2022: "Ca răspuns la expulzarea ambasadorului nostru în Mali, trebuie să-i expulzăm pe toţi malienii din Franţa!''

Acest incident slăbeşte strategia de de-demonizare revendicată de partidul său după alegerea fără precedent a 89 de deputaţi RN în iunie, scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.