Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adversarii lui Erdogan sunt torturați și violați: Ce pățesc puciștii după gratii

soldati armata turca batuti

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International (AI) a anunţat că a strâns "mărturii credibile" care atestă cazuri de rele tratamente, tortură şi chiar viol asupra persoanelor din centrele de detenţie din Turcia arestate după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie şi a cerut "accesul imediat" la deţinuţi al observatorilor independenţi, transmit EFE şi AFP.

"Amnesty International dispune de informaţii credibile conform cărora poliţia turcă din Ankara şi Istanbul îi menţine pe deţinuţi în poziţii dureroase pe perioade care pot ajunge şi până la 48 de ore", a anunţat acest ONG într-un comunicat, în care mai făcea referire la privarea de hrană şi de apă, injurii, ameninţări şi, "în cazurile cele mai grave", lovituri, tortură şi violuri.

Citește și: Scene INCREDIBILE petrecute la bordul unui avion: Ce i-au făcut niște microbiști unei stewardese / VIDEO

Potrivit EFE, directorul AI pentru Europa, John Dalhuisen, a cerut "autorităţilor turce să-şi respecte angajamentele" internaţionale în materie de drepturile omului. Totodată, Dalhuisen le-a mai cerut "să nu abuzeze de starea de urgenţă călcând în picioare drepturile deţinuţilor" şi a amintit că "interzicerea torturii este absolută şi nu poate fi încălcată sau suspendată".

AI a cerut Comitetului European pentru Prevenirea Torturii (CPT) să facă o vizită de urgenţă în Turcia pentru a supraveghea condiţiile de detenţie. În acest context, Dalhuisen a amintit că Turcia, în calitate de membră a Consiliului Europei, are obligaţia să coopereze cu CPT, singurul organism autorizat să efectueze vizite pe teren la toate locurile în care există deţinuţi în Turcia, alegând după propria voinţă momentul şi locul.

Citește și: Ea e femeia cu cei mai mari sâni naturali din lume: Fiecare cântărește aproape 30 de kg / VIDEO

Organizaţia a avertizat că "observatori independenţi" trebuie să poată avea acces "la toate centrele de detenţie, oficiale şi neoficiale" din Turcia, unde "peste 10.000 de oameni au fost reţinuţi după puciul ratat" din 15 iulie. AI a mai atras atenţia că creşterea perioadei de detenţie provizorie de la 4 la 30 de zile sporeşte riscul ca deţinutul să fie torturat şi maltratat.

"Este de înţeles că Turcia este preocupată de securitatea publică în aceste momente, dar nicio circumstanţă nu poate justifica tortura şi alte rele tratamente sau detenţia arbitrară", insistă Dalhuisen, scrie agerpres.ro.

Citește și: Doi iubiți din Dâmbovița au pus două tinere de 16 ani să facă videochat: Detalii incredibile din caz

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.