Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adversarul lui Benjamin Netanyahu a intrat în campanie electorală: programul de guvernare anunțat de politician

The Times of Israel
Benny Gantz

Generalul în retragere Benny Gantz, rivalul premierului israelian Benjamin Netanyahu în alegerile legislative de la 9 aprilie, şi-a lansat marţi campania electorală, atacându-l pe şeful guvernului şi făcându-şi publice, în sfârşit, poziţiile politice, relatează AFP, relatează Agerpres.

În faţa a mii de susţinători reuniţi la Tel Aviv, Benny Gantz, în vârstă de 59 de ani, fost şef de Stat Major între 2011 şi 2015, fondatorul partidului 'Rezilienţă pentru Israel', şi-a prezentat programul electoral.

Citește și: Serviciile secrete germane au dejucat un atac terorist

El a respins orice eventuală retragere de pe Înălţimile Golan, anexate de Israel, din Valea Iordanului în Cisiordania ocupată sau din Ierusalimul de Est anexat.

Gantz a promis că, dacă va câştiga alegerile din aprilie, va forma un guvern care va face 'să eşueze toate comploturile preşedintelui (iranian Hassan) Rouhani'. 'Vom acţiona pe plan militar în toate sensurile termenului, inclusiv prin aplicarea de lovituri pe cât de dureroase, pe atât de precise', a declarat el.

Benny Gantz s-a impus drept contracandidatul cel mai serios al lui Netanyahu, care a petrecut 13 ani la putere, dintre care zece consecutivi din martie 2009, după un prim mandat între 1996 şi 1999.

Marţi seară, el a respins posibilitatea - anticipată de comentatori - de a intra ca ministru al apărării într-un eventual nou guvern condus de Netanyahu.

'Simpla idee că un prim-ministru ar putea exercita puterea deşi împotriva lui este prezentată o inculpare mi se pare ridicolă, aşa ceva nu se va întâmpla', a declarat Gantz. 'Eu, unul, am mâinile curate, nu datorez nimănui nimic şi guvernul meu va da dovadă de toleranţă zero faţă de orice formă de corupţie', a dat el asigurări.

Marţi seară, el a anunţat o alianţă cu Moshe Yaalon, fost ministru al apărării, întărindu-şi astfel componenta de securitate a candidaturii.

Citește și: RAPORT: șase migranți au murit zi de zi în încercarea de a traversa Marea Mediterană; în total 139.300 au sosit în Europa în ultimii cinci ani

Un sondaj publicat săptămâna trecută indica faptul că partidul lui Gantz ar putea deveni a doua forţă politică în Knesset, cu 15 locuri din 120, după Likud (dreapta) al lui Netanyahu, creditat cu 31 de mandate.

Potrivit anchetelor de opinie, israelienii îl consideră pe Gantz a doua personalitate cea mai capabilă să exercite funcţia de prim-ministru.

Netanyahu rămâne, conform analiştilor politici, cel mai bine plasat pentru a forma viitorul guvern. Asupra campaniei sale planează însă umbra inculpării în mai multe dosare de corupţie.

Declaraţia de intenţie în acest sens a procurorului general, aşteptată de presă în februarie, nu ar priva totuşi Likud de primul loc la scrutinul din aprilie, dar l-ar putea costa mandate, ceea ce ar pune sub semnul întrebării capacitatea lui Netanyahu de a forma o majoritate.

Pentru mulţi israelieni, cariera lui Gantz constituie un rezumat al istoriei militare a ţării, de la războaiele din Liban la cele din Gaza, trecând prin revoltele palestiniene.

Înaintea discursului de marţi, Gantz a difuzat săptămâna trecută mai multe videoclipuri în care sunt prezentate faptele sale de arme. Trei din aceste videoclipuri îi atribuie eliminarea, în 2012, a lui Ahmed Jaabari, şef militar al Hamas, a 1.364 de 'terorişti' în 2014, în a doua operaţiune pe care a comandat-o în enclava palestiniană, şi distrugerea a 6.000 de ţinte în Gaza, care a trimis anumite sectoare ale oraşului 'în epoca de piatră'.

Pe contul său de Twitter, Netanyahu l-a atacat pe rivalul său, remarcând că aceia care, precum Gantz, nu sunt 'nici de dreapta, nici de stânga, sunt de fapt de stânga'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.