Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AEDE trage un semnal de alarmă în privința gropii de gunoi Glina: 'Există o nouă tentativă infracțională de reautorizare a periculoasei activități'

gunoi glina

Asociația Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă (AEDE) atrage atenția asupra situației de la groapa de gunoi Glina. Asociația activează în comunele Popeşti Leordeni, Glina și Berceni, unde este amplasată groapa de gunoi Glina și susține că se asigură ca drepturile cetățenilor din zonă.

Citește și: Polițiștii au reținut peste 1.300 de permise în weekend

„Două dosare penale, unul privind poluarea și cel de al doilea privind fapte de natură penală în procesul de autorizare a activității Ecorec la groapa de gunoi Glina, au fost inițiate de instituțiile abilitate pentru fapte extrem de periculoase care au pus și pun în continuare în pericol viața și sănătatea oamenilor dar și care au creat prejudicii și pagube materiale însemnate la bugetul de stat și cel privat.

Grupul infracțional creat în jurul intereselor generate de groapa de gunoi Glina încearcă în aceste zile de sărbători, în care se presupune că vigilența unor instituții și autorități este scăzută, o nouă tentativă infracțională de reautorizare a periculoasei activități, menținând prin această atitudine o stare permanentă de teroare, frică și incertitudine în rândul populației aflate la o distanță de 70 m de muntele de gunoi nociv și care a suferit coșmarul poluării și al îmbolnăvirilor timp de peste 15 ani.

Cetățenii din localitățile Popești-Leordeni, Glina, comuna Berceni dar și din cartierele bucureștene limitrofe periculoasei groapă de gunoi Glina, au fost băgați în seamă de unele autorități, necazurile lor au fost ascultate și, ca urmare, a fost începută urmărirea penală pentru actele privind autorizarea promovată de A.P.M Ilfov prin director executiv Alin Romeo Ciprian Stanciu pentru activitatea Ecorec la groapa de gunoi Glina.

Dosarul penal nr 2130/P/201 va fi înaintat procurorilor fiind identificate fapte de natura penală în cadrul procedurii de autorizare a activității Ecorec la groapa de gunoi Glina, promovată de Agenția pentru protecția mediului Ilfov, Directia de Sănătate Publică Ilfov și Institutul de Sănătate Publica Ilfov instituții aflate in subordinea Ministerului Mediului și al Ministerului Sănătatii .

De asemenea, un al doilea dosar penal fost deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu, ca urmare a sesizării Gărzii Naționale de Mediu în urma descoperirii activităților de poluare a mediului cu substanțe toxice periculoase făcută de Ecorec la groapa de gunoi Glina .

Cu toate că instituțiile și ministerele sus menționate au fost informate despre cercetările penale în curs efectuate de organele de specialitate și de dosarele penale menționate, directorul A.P.M Ilfov, Alin Romeo Ciprian Stanciu, parte a grupului infracțional de la groapa de gunoi Glina a inițiat în scopul distorsionării anchetelor penale în curs o nouă acțiune de autorizare a periculoasei activități, încercând de această dată să autorizeze separat sortarea gunoaielor pe amplasamentul gropii de gunoi Glina prin ascunderea pericolului acestei activități și crearea unei stări de confuzie în rândul celorlalte autorități implicate în autorizare .

Astfel, directorul A.P.M. Ilfov, Alin Romeo Ciprian Stanciu, în cadrul ședinței Comisiei de Analiză Tehnică din data de 10.04.2019 a pus în discuție autorizarea separată a activității de sortare în interiorul gropii de gunoi Glina pe un amplasament contaminat de deșeuri și neautorizat, fiind conștient că această propunere ar crește impactul asupra sănătații populației deja existent la un nivel alarmant din cauza gropii de gunoi Glina.

Distanța de la marginea amplasamentului pe care este poziționată stația de sortare, respectiv depozitul de deșeuri, și până la casele locuite este tot de 70 m.

A.P.M. Ilfov, pentru a crea confuzie, încearcă aplicarea acelorași reguli pentru autorizarea unei stații de sortare normale aflată pe un amplasament liber sau pe un teren a cărui utilizare nu este restricționată la o stație de sortare atipică poziționată pe un depozit de deșeuri și pe un teren unde au fost desfășurate activități cu impact asupra mediului.

Ori, în acest caz legislația romană prevede necesitatea existenței unui bilanț de mediu pentru depozitul și terenul pentru care urmează să fie autorizată și amplasată stația de sortare pentru stabilirea obligațiilor de mediu ce urmează a fi respectate dar și necesitatea efectuării unui studiu de impact asupra sănătații populației, ținând cont că activitatea de sortare a deșeurilor este o activitate în interiorul gropii de gunoi Glina aflată la o distanță de 70 față de casele de locuit, încălcând astfel prevederile ordinului 119/2014, în care sunt prevăzute distanțele de protecție sanitara de 1.000 m.

A.P.M Ilfov prin directorul executiv Alin Romeo Ciprian Stanciu, în această nouă încercare de autorizare a activității la groapa de gunoi Glina prin autorizarea separată a sortării, nu a pus la dispoziția celorlalte instituții ale statului angrenate în procesul de autorizare informații complete privind contaminarea terenului și al depozitului de deșeuri pe care urmează să fie amplasată activitatea de sortare cât și necesitatea efectuării bilanțurilor de mediu, ascunzând existenta dosarelor de cercetare penală pentru poluare și pentru fapte penale privind autorizarea activității Ecorec la groapa de gunoi Glina.

Folosind astfel de tehnici directorul executiv al A.P.M Ilfov, Alin Romeo Ciprian Stanciu, atrage după sine în cercetările penale pe toți funcționarii publici de pe scara ierarhică a A.P.M. Ilfov dar și pe cei de la D.S.P Ilfov, prin directorul executiv Crăciun Dănuț, INSP, prin director general Mihai Marius Dan, și cei de la celelalte autorități implicate în procesul de autorizare, ținând cont de faptul că existența dosarelor penale în curs atât privind poluarea cu substanțe toxice cît și pentru autorizarea activității Ecorec la groapa de gunoi Glina obligă funcționarii publici la obținerea de la acte care să distorsioneze cercetările sau care să îngreuneze aflarea adevărului.

Dar cel mai important fenomen în acest moment este teroarea răspândită în rândul populației și a oamenilor nevoiași de acțiunile directorului A.P.M. Ilfov, Alin Romeo Ciprian Stanciu, care, în prag de sărbători vrea sa dea o lovitură periculoasă și neașteptată unei comunități locale neajutorate care a avut neșansa să trăiască lângă un munte de gunoi nociv suportând activitatea ilegală și poluarea de la periculoasa groapa de gunoi Glina.

Asociația A.E.D.E este o asociație apolitică, ce are ca scop implicarea în promovarea și apărarea intereselor cetăţenilor în vederea creşterii calității vieţii conform standardelor europene și al asigurării unui mediu de viață sănătos, promovarea proiectelor de interes local și regional, educaţie, sănătate, protecţia mediului, spații verzi și asigurarea treansparenței instituţiilor în fața cetăţeanului”, a spus vicepreședintele Asociației Europene pentru Dezvoltare Ecodurabilă, Adrian Mardale, într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.