Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aeroflot, Transaero şi Kaspersky, interzise în Ucraina

Aeroflot

Companiile aeriene ruse Aeroflot şi Transaero, precum şi societatea rusă specializată în securitate cibernetică Kaspersky au fost interzise în Ucraina, măsurile autorităţilor de la Kiev făcând parte din sancţiunile ucrainene adoptate împotriva Rusiei, a anunţat vineri premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk. 

Tranzitarea teritoriului ucrainean de către avioanele companiilor ruse va fi de asemenea interzisă dacă aceste aparate 'transportă material militar, material cu dublă utilizare (militar şi civil) sau soldaţi ruşi', a precizat şeful guvernului de la Kiev, într-un comunicat preluat de AFP. 

Aceste avioane 'nu au ce căuta pe aeroporturile ucrainene', a adăugat Iaţeniuk. 

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a indicat că decizia va intra în vigoare la 25 octombrie. 

Serviciul naţional de Aviaţie al Ucrainei a indicat, la rândul său, într-un comunicat, că deja a început 'să informeze companiile ruse vizate de aceste sancţiuni că, din data de 25.10.15, ele nu vor mai fi autorizate să efectueze zboruri în oraşele ucrainene'. 

În ceea ce priveşte serviciile societăţii Kaspersky, premierul Iaţeniuk a ordonat Serviciului ucrainean de telecomunicaţii să interzică achiziţionarea acestora sau utilizarea lor în cadrul guvernului. 

Decizia privind interzicerea companiilor ruse în Ucraina a fost calificată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, drept un 'act de nebunie', iar ministrul rus al transporturilor Maksim Sokolov a avertizat că Moscova va adopta măsuri de răspuns corespunzătoare în cazul în care măsura anunţată de Kiev va fi pusă în aplicare. 

De amintit că preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a semnat la 17 septembrie un decret, aprobat la 2 septembrie în Consiliul pentru apărare şi securitate naţională, decret ce prevede sancţiuni pentru 400 de personalităţi şi 90 de entităţi juridice reprezentând 'o ameninţare, actuală sau potenţială, pentru interesele naţionale, securitatea naţională şi integritatea teritorială a Ucrainei'. 

Lista include numeroşi jurnalişti ruşi care activează la unele media oficiale, precum agenţia de presă rusă TASS, posturile de televiziune Russia Today (RT) şi NTV, dar şi zeci de corespondenţi provenind din Regatul Unit, Israel, Republica Moldova, Letonia şi Estonia. 

Pe lista cu sancţiuni figurează de asemenea un număr de responsabili ruşi, între care ministrul apărării Serghei Şoigu, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară rusă), Aleksei Puşkov, preşedintele pro-Kremlin al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, precum şi mai mulţi lideri separatişti din regiunile Doneţk şi Lugansk.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.